Akateemikko Yrjö Ilvessalon muistelmat ääninauhoilta tekstiksi

keskiviikko, 27.02.2013

Akateemikko Yrjö Ilvessalo syntyi 1892 ja kuoli 1983. Muutama vuosi ennen kuolemaansa hän täysin sokeana saneli ”Erään metsämiehen muistelmat” 50:lle sen ajan ääninauhalle. Metsämiesten Säätiön rahoituksen turvin onnistuimme purkamaan  nämä nauhat ja siirtämään tietokoneelle luettavaan muotoon. Tommi Kotilainen Helsingin yliopiston musiikkitieteen laitokselta teki onnistuneesti tämän alan asiantuntijuutta vaatineen suuren tehtävän.

Yrjö Sevola on sen jälkeen poistanut muistelmien toistot ja varmentanut lukuisten henkilönnimien ja useiden maiden paikannimien oikeinkirjoituksen. Muistelmat sisältävät kertomuksia Ilvessalon virkamatkoista Pohjoismaihin, muihin Euroopan maihin, Kanadaan ja Yhdysvaltoihin sekä Intiaan. Sevola on toimittanut muutoinkin tekstiä julkaisukuntoon. Jaakko Ilvessalo ja Matti Palo ovat olleet hänen tukiryhmänään.

Muistelmatekstiä kertyi 365 sivua. Muistelmaa ei saatu täysin painatuskuntoon vuoden 2012 aikana. Saimme lokakuussa Eino Jutikkalan rahastosta 4000 euroa käsikirjoituksen painattamiseksi maamme kahden johtavan tiedeakatemian yhteisessä julkaisusarjassa. Ilvessalo toimi Suomalaisen tiedeakatemian esimiehenä 1940-luvun lopulla. Tämän akatemian pääsihteeri tukee muistelmien julkaisemista tässä sarjassa.

”Erään metsämiehen muistelmat” alkavat Ilvessalon lapsuuden ja kouluvuosien yksityiskohtaisella ja värikkäällä kuvauksella 1900-luvun taitteen Tampereella. Hän kertoo sen jälkeen metsänhoitajaksi opiskelusta Helsingin yliopistosta sekä siihen liittyvistä harjoitustöistä ja opettajistaan. Suhde Cajanderiin oli erityisen läheinen.

Ilvessalon kuvaukset metsäkonduktöörin tehtävistä Raja-Karjalan Salmissa sekä Lapissa lähentelevät kansatieteellistä tasoa. Häneltä löytyy huumoria suhtautumisessaan ortodoksisiin työnhakijoihin. Hän virittää oman versionsa neitsyt Mariasta, kun paikalliset näyttävät sellaista kaipaavan. Metsän leimaus itsenäisyyden ajan alkuvuosien Lapissa saa mainion kuvauksensa.

Siirtyminen käytännön töistä tutkimuksen ja opetuksen pariin saa luonnollisesti sujuvan kuvauksensa. Ilvessalo nimitettiin vain 30-vuotiaana Metsäntutkimuslaitoksen metsänarvioimisen professoriksi. Valtakunnan metsien neljä ensimmäistä inventointia tehtiin hänen johdollaan. Luonnollisesti ensimmäinen inventointi saa yksityiskohtaisimman kuvauksen.

Ilvessalo nimitettiin vanhan Suomen Akatemian jäseneksi 1948. Akateemikon tehtävät ja Akatemian toiminta tuleekin monipuolisesti tekstissä näkyviin. Ihmetellä sopii lukuisia kunniatohtorin titteleitä kotimaassa ja ulkomailla, vieläpä Yhdysvaltojen presidentti Cooledgen audienssia 1927. Uskomme, että postuumina julkaistavat muistelmat tulevat saamaan runsaasti kiinnostuneita lukijoita.

Lisätietoja:

MMT Matti Palo, matti.palo(at)metla.fi

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.