Kansainvälisyys korostuu Metsähistorian Seuran toiminnassa

maanantai, 29.10.2012

Seuran vuoden 2011 vetovoimaisin tapahtuma oli ulkomaan opintomatka 16.-18. toukokuuta. Matkan kohteina olivat Ruotsin ja Norjan suomalaismetsät sekä Norjan metsämuseo Elverumissa. Myös Pohjoismaisen metsähistoriakonferenssin järjestämisvuoro oli Suomella. Metsähistorian Seura ja Lusto vastasivat yhdessä tämän 15.–18. syyskuuta pidetyn konferenssin järjestelyistä. Konferenssiin liittyi retkeily, joka suuntautui Viipuriin sekä Karjalan kannaksella sijaitseviin kohteisiin, mm. Raivolan lehtikuusikkoon ja Levoshovon metsähautausmaalle. Varsinainen konferenssi esitelmineen ja kokouksineen pidettiin Lustossa Punkaharjulla.

Vuosikokous pidettiin Tieteiden talolla Helsingissä 24. maaliskuuta. Sen yhteydessä oli esitelmätilaisuus, jossa Dos. Heikki Roiko-Jokela kertoi biografiatutkimuksesta ja professori emeritus Matti Leikola metsä- ja uittoaiheisesta kaunokirjallisuudesta. Tapahtumaan kuului myös perinteinen jäsen- ja tutkijatapaaminen.  Tutkijaseminaari Metsien miehiä ja naisia järjestettiin 13. huhtikuuta Jyväskylässä yhteistyössä Jyväskylän yliopiston Historian ja etnologian laitoksen kanssa.

Puukauppamuistoja -tallennushanke aloitettiin lokakuussa ja aineiston keruu jatkui kevättalvella 2012. Saatu aineisto tallennetaan Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkistoon, jossa se on tutkijoiden käytettävissä.

Seuran jäseniä toimi asiantuntijoina sekä kirjoittajina useissa kirjahankkeissa, joista on syytä mainita erityisesti Dos. Heikki Roiko-Jokelan johdolla toteutettu Metsä ja ihminen – Kohtaamisia arjen historiassa 1500–2000. Esko Pakkasen ja Matti Leikolan kirjoittamat Suomen metsien käytön historiaa -kirjasarjan osat II ja III julkaistiin (Metsäkustannus). Osien nimet olivat Puut perille ja käyttöön ja Tervaa, lautaa ja paperia. Kirjat ovat jatkoa seuran hankkeena toteutetulle osalle I, Metsää, puuta ja kovaa työtä.

Seuran Internet-sivut olivat tärkeä tiedotuskanava. Niillä julkaistiin myös kolme kertaa vuodessa ilmestyvä jäsenlehti Susikko. Painetut esitteet olivat luettavissa suomen-, ruotsin-, englannin- ja saksankielisinä. Seuran julkaisuja oli myynnissä Punkaharjulla Luston Puodissa ja Helsingissä Tiedekirjassa.

Syksyllä seura aloitti strategian uudistamisen, jonka päätyö tehtiin Suomusjärvellä Kerkässä pidetyssä seminaarissa syys-lokakuun vaihteessa. Strategia saatiin valmiiksi keväällä 2012.

Metsämiesten Säätiön 5 000 euron apurahalla seuran kansainvälistä toimintaa, tiedotusta ja viestintää varten oli huomattava merkitys seuran taloudessa.

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Tapani Tasanen, Metsähistorian Seura, tapani.tasanen(at)seamk.fi,
puh. 040 830 4132

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.