Lennart Segerstråle - metsänhoitajasta taiteilijaksi

keskiviikko, 23.01.2013

Suomen metsämuseo Luston Segerstråle-näyttelyn esittelyvideo rinnastaa lintumaalarin luonnon inspiroimat työt vastaaviin luonnossa videoituihin lintuaiheisiin. Tämä avaa syvemmän ymmärryksen taiteilijan kokemuksista ja keinoista tuoda luonnon kauneus ja monipuolisuus taideteoksiin. Monelle katsojalle tämä saattaa myös olla ensimmäinen kosketus Lennart Segerstrålen luontoaiheiseen taiteeseen. Ohjelmalla on ennenkaikkea haluttu tavoittaa nuori yleisö ja inspiroida heitä.

Suomen Metsämuseo Luston yhdessä valokuvaaja Matias Uusikylän kanssa koostama taidenäyttely (24.4.2012-3.3.2013) valottaa kuvaa pitkän uran luoneesta taiteilijasta aloittelevana lintumaalarina.

Lennart Segerstrålelle (1892-1975) luonto merkitsi paljon. Hänen varhaistuotannossaan lintumaailma näyttäytyy rikkaana ja monimuotoisena. Ensimmmäisissä näyttelyissään Segerstrålen lintuaiheiden maalaustapa herätti huomiota. Taiteilija kehitti oman tapansa ilmaista elämyksiään maalauksissaan. Hänen hetkellisiä tilanteita luonnossa tallentaneet spontaanit siveltimenvetonsa rikkoivat totuttua tyyliä, jossa harkittuja sommitelmia maalattiin yksityiskohtaisen tarkasti.

Lennart Segerstrålen ilmaisussa ja aihevalinnoissa on miehisen vahvoja piirteitä– aiheet vaihtelevat kotkista metsälintuihin, hanhista laulujoutseniin tai kurkiin, sorsalinnuista lokkeihin. Kohde esitetään usein ääriviivoja korostavassa pehmeässä vastavalossa.

Liikkuessaan metsäerämaissa tai saaristossa taitelija kuljetti usein mukanaan maalien ja siveltimien lisäksi myös kameraa, kiikaria ja kivääriä. Hän oppi myös täyttämään ja kesyttämään lintuja tutkiakseen niitä tarkemmin.

Ennenkuin nuori Lennart oli saavuttanut riittävän taiteellisen tason voidakseen antautua taiteensa pariin, hän opiskeli metsänhoitajaksi - mikä ehkä oli luonteva valinta nuorelle aktiiviselle luonnonharrastajalle. Ja metsänhoitajan ammatti tarjoaisi myös vakaamman tulevaisuuden. Opintojen ohessa saattaisi lisäksi harrastaa luontoa ja kehittää maalaustaitoa.

AV-ohjelma johdattaa katsojan Segerstrålen luontoaiheisen taiteen taustoihin ja kertoo taiteilijauran alkuvaiheista, jotka liittyvät kiinteästi opintovuosiin Helsingin yliopistossa. Lennart Segerstråle valmistui metsänhoitajaksi v. 1915 ennen taitelijanuralle päätymistään. Näyttelyvideon tavoitteena on laajentaa ja monipuolistaa itse näyttelyteosten antamaa kuvaa taitelijasta.

Luston taidenäyttelyn symboliksi on valittu valokuva 100 vuoden takaa. Siinä nähdään 20-vuotias Segerstråle ensimmäistä kertaa valokuvassa taiteen parissa. Maalaustelineellä kehittyy aihe jossa pikkujoutsenten parvi laskeutuu kesäyössä Hyytiälän Kuivajärvelle. Ruovedellä - yliopiston uudella kenttäasemalla hän osallistui metsäopintojen kesäkurssille. Hyytiälän vuoden 1912 oppilaat tallensivat kurssinsa vaiheet yhteisellä kameralla monin otoksin, ja muistiinpanoin jotka antavat arvokasta visuaalista pohjaa näyttelyvideon kerronnalle.

Taidenäyttely Lustolla avattiin viime keväänä huhtikuussa ja jatkuu tämän vuoden maaliskuun alkuun. Luston kävijämäärä vuonna 2012 on lähes 30.000. Näyttely siirtyy huhtikuussa Riihimäelle Suomen Metsästysmuseoon. Metsämiesten säätiö on tuellaan mahdollistanut Segerstråle-näyttelyn video-ohjelman toteutuksen.

Lisätietoja:

Valokuvaaja Matias Uusikylä, matias.uusikyla(at)promedia.inet.fi, puh. 0400 405 455

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.