Metsäammattilaiset kilpailivat talvimestaruuksista Marttilassa ja Salossa

tiistai, 16.03.2010

Suomen metsäurheiluliiton (SMUL) talvimestaruuskilpailut järjestettiin tänä talvena Varsinais-Suomessa. Perjantaina 5.3.2010 Marttilassa käytiin viestikilpailu ja lauantaina Salossa henkilökohtaiset osuudet. Noin 200 kilpailijaa osallistui Lännen Metsä ry:n järjestämiin kisoihin. Kilpailut pidettiin nyt 64 kerran.

Viestikilpailun voittopokaali ojennettiin Lapin metsäurheilun (LAMU) joukkueelle Veijo Nurmikumpu, Jouko Illikainen, Kauko Pääkkölä ja Ilkka Ruotsala.

Marttilan Martintalon lähimaastossa käytyyn kilpailuun oli ilmoittautunut 13 nelihenkistä joukkuetta. Kisalatu oli hyvässä kunnossa, ensimmäisen osuuden aikana alkaneesta lumisateesta huolimatta.

Talvella käytävässä metsätaitoviestissä kukin viestinviejä hiihtää viiden kilometrin mittaisen lenkin, jonka varrella on kaksi metsänarvioimiseen liittyvää tehtävää mm. yksittäisen puun pituuden mittaus. Ennen seuraavan viestinviejän matkaan lähettämistä kilpailija ”joutuu tilille” tehtäviensä vastauksista; mitä kauempana oikeaa vastausta kilpailijan vastaus on, sitä useamman sakkokierroksen kilpailija joutuu kiertämään. Sakkokierroksia yhdelle hiihtäjälle voi tulla maksimissaan 6. Marttilassa sakkoringissä kävikin melkoinen säpinä, kun joukkueiden viestinviejät kiersivät rinkiä varsin runsaasti; vain kolme viestinviejää selvisi kisasta ilman sakkoja.

Voittajajoukkueen ankkurina hiihtänyt Ilkka Ruotsala piti latua hyvänä – pienipiirteistä nousuja oli sopivasti, eikä lumisadekaan haitannut. Tehtäviä tuore suomenmestari Kauko Pääkkölä piti myös sopivina, vaikka myönsikin lapin miehen haksahtaneen lisäämään puun pituuteen liikaa ”etelän lisää”.

Viestiä johti viimeiseen vaihtoon asti Pirkanmaan metsäurheilun (PIMU) ykkösjoukkue. Ankkuriosuudella joutui kuitenkin PIMU:n Hannu Ala-Kapee antamaan periksi koko kilpailun nopeimman hiihtoajan kellottaneelle Ruotsalalle. Sakkokierroksia lappilaiset hiihtivät yhteensä 14 ja pirkanmaalaiset 15. Kolmanneksi viestissä taisteli Keskipohjanmaan Metsäurheilijoiden (KEMU) joukkue, jonka ankkuri Ilpo Åivo pääsi ainoana kolmen kärkijoukkueen viestinviejänä hiihtämään maaliin ilman sakkokierroksia. Kilpailun ratamestarit Kirsi Joukas-Niemi ja Mika Jouhki pitivät sakkokierrosten määrää runsaana, mutta normaalina viestikisaan.

Salon Tupurissa lauantaina pidetyssä henkilökohtaisessa kilpailussa oli osallistujia noin 200. Kilpailussa oli yleinen sarja, taitosarja sekä joukkuekilpailu. Sarjat ovat sekasarjoja; naiset kilpailevat samoissa sarjoissa miesten kanssa. Yleisessä sarjassa naiset saavat muutaman lisäminuutin ihanneaikaan. Kymmenen kilometrin pituisen kisalatu oli liukkaassa kunnossa edellisen yön sään lauhtumisen ansiosta. Hoidetut metsät antoivat oivat puitteet kilpailujen läpiviemiseen. Hiihtomatkan varrella kilpailija arvioi relaskoopin avulla kahdeksan metsänarvioimiseen liittyvää tehtävää, muun muassa runkojen tukkiosuutta, runkotilavuutta, runkoluvun määrää ja puiden keskipituutta. Yhteistyö kilpailun aikana on luonnollisesti kielletty. 

Taitosarjassa hiihtänyt Antti Rainio Varkaudesta piti latua hyvänä ja tehtäviä sopivan haastavina. Rainio oli kilpailujen ikäpresidentti. Hän on yli 80-vuotias. Rainio kertoi, että kilpailuissa hän on käynyt 1950-luvulta alkaen. Tämän talven aikana kisoja on kertynyt jo kymmenen. Menestystäkin on tippunut sopivasti vuosien saatossa. Tällä kertaa Rainio löytyy taitosarjan tulosluettelosta sijalta 69. 

Yleisen sarjan tuore suomenmestari PIMU:a edustanut Paavo Vesterinen Tammelasta piti tehtäviä sopivan tiukkoina. Hiihto onnistui yliodotusten. Hän pääsi matkaan kisan parhaan hiihtäjän kanssa, jonka vanavedessä Vesterinen sai hyvän hiihtoajan. Tehtävät olivat selkeitä, silmäys riitti. Onnea aina tarvitaan, huokaisi Vesterinen onnellisena. Myös naiset niittivät menestystä, sillä yleisen sarjan kakkonen oli Johanna Perkkalainen Evijärveltä.

Taitosarjan voitto meni Karstulaan Keski-Savon metsäurheilijoita (KEMU) edustavalle Seppo Poikoselle. Poikonen ja kakkoseksi tullut Pentti Heinonen keräsivät 242 pistettä. Miesten välinen paremmuus ratkesi tukkipuuosuus- tehtävän vastauksen perusteella. Taitosarja oli kaikkiaan äärimmäisen tasainen, useita sijoituksia ratkottiin tehtäväkohtaisten pisteiden perusteella. Joukkuekisan voiton vei Pirkanmaan metsäurheilun (PIMU) joukkue.

Kilpailujen järjestelyihin osallistui runsaasti vapaaehtoisia metsäalan ammattilaisia eri organisaatioista. Kisaradat saivat kilpailijoilta kiitosta; tehtävät oli haastavia, mutta selkeitä. Myös kisaladut kirvoittivat kiitosta. Kisalatujen hyvästä kunnosta ratamestarit Kirsi Joukas-Niemi ja Rauno Hakala antoivat kiitosta kuntien liikuntatoimille; sekä Marttilassa että Salossa kunnat huolsivat kisaladut hyvään kuntoon, vaikka sää perjantaina nopeasti lauhtui.

Kilpailun johtaja Tapani Jääoja kertoi, että tänä vuonna laduille suuntasi kilpailijoita hieman vähemmän kuin aiemmin. Hän korosti, että mm. nuorten ammattilaisten on helppo kartuttaa arviointitaitojaan osallistumalla metsätaitokilpailuihin.

Lisätietoja:

Kilpailun johtaja Tapani Jääoja, puh. 050 303 98 29

Kilpailun tiedotus Mikko Savolainen, puh. 040 525 3640

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.