Metsämiesten tarinoita tarinateltassa, valtakunnallisen tarinatelttahankkeen osa-projekti

keskiviikko, 18.08.2010

Metsä on erottamaton osa suomalaisuutta ja ”Metsämiesten tarinoita tarinateltassa” liittyy näin tärkeänä osana valtakunnallista tarinateltta-hankkeeseen, jossa liikuteltava Tarinateltta-studio on tarinoille pyhitetty tila. Tarinateltassa taltioimme tarinoita ympäri Suomea, aina vuoteen 2017 asti. Taltioiduista Tarinoista muodostuu suomalaisessa todellisuudessa polveileva kuva siitä, mitä suomalaiset kantavat tänä päivänä sisimmissään.

Edustavaan osaan Tarinateltan tarinoista yleisö on jo voinut tutustua sunnuntaisin lähetettävässä TV2/dokumenttiprojektin ”Tarinateltta esittää” –sarjassa.

Kunkin TV-jakson tarinat syventyvät tiettyyn teemaan monesta suunnasta yhtä aikaa. Tarinat voivat tapahtua missä ja milloin vain. Elämän alkua edeltää aina jokin tarina ja syntymästä alkaa uusi tarina. Toisin kuin TV-sarjassa, jossa tarinoiden pituus on rajoitettu mutamaan minuuttiin, radiossa, internetissä ja pitkässä dokumenttielokuvassa esitettävät tarinat saattavat olla huomattavasti pitempiä ja monipolvisempia eeppisiä tarinoita.

Hajanaisten tiedonmurusten ja mielipiteiden sijasta saamme kuulla ehjiä ja lumoavia tarinoita, joita Tarinatelttaan piipahtaneilla satunnaisilla ohikulkijoilla oli sydämellään. Kuulemme juuri ne tarinat, jonka suomalaiset halusivat jakaa aikalaisilleen ja jälkipolville. Näin jokainen tarinankeruupäivä on kuin elämän käännekohdista koostuva monikerroksinen ja -selitteinen tarinakavalkadi, joka vuoroin naurattaa, hämmentää ja itkettää, mutta aukeaa ennen kaikkea sydämellä. Tarinateltan tarinat kertovat ajasta ja paikasta, onnesta ja surusta, toiveista ja kaipuusta, muistamisesta ja vanhenemisesta, arvoista ja tavoista.

Erillisten TV- ja radio-ohjelmien sijasta Tarinateltta-hanketta voidaan tarkastella myös yhtenä limittäin ja rinnakkain eri alustoilla polveilevana trans- ja crossmediaalisena päättymättömänä ”Suurena Tarinana”. Radio, TV ja internet avaavat yhdessä tarinoille aivan uudet ulottuvuudet. Alusta alkaen oli selvää, että pelkkä TV tai dokumenttielokuva kykenisi tarjoamaan näkyvyyden vain murto-osalle meille lahjoitetuista tarinoista. Tavoitteena on siksi tarjota nähtäväksi kaikki taltioidut tarinat nettialustalla.

Tarinateltta-hanke on osa YLE TV2 Dokumenttiprojektin ja Iikka Vehkalahden alulle laittamaa Lönnrot2017.fi –crossmedia hanketta. Tarinateltta hanketta on esitelty alan festivaaleilla mm. La Rochellessa, Reykjavikissa, Sheffieldissä, Helsingin Docpointissa ja Unkarissa INPUT foorumissa.
Hanke on saanut tukea Suomen Elokuvasäätiöltä, Audiovisuaalisen viestinnän edistämiskeskukselta sekä Metsämiesten Säätiöltä. 

Lisätietoja:

Tuottaja Juhani Oroza, Videokuu Oy, jussi(at)videokuu.com, puh. 044 088 4016

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.