Metsäopiskelijat edustivat Suomea Slovenian EM-kisoissa

keskiviikko, 17.10.2012

Luonnonvara-alojen oppilaitosten eurooppalainen yhdistys, EUROPEA- International, jonka jäsenyhdistys Suomessa on EUROPEA- Finland, järjesti kahdennetoista metsäopiskelijoiden ammattitaidon Euroopan mestaruuskilpailut Sloveniassa 23. - 27.5. 2012. (12th European Students´ Championships in forestry Skills). Kisoihin osallistui 16 maata eri puolilta Eurooppaa. Käytännön järjestelyistä vastasi paikallinen Postojnan maa- ja metsäalan oppilaitos.

Tapahtumaan sisältyi moottorisahauskilpailu sekä laaja metsätaito-osuus. EM- mittelö käydään joukkuekilpailuna, mutta moottorisahauksessa ratkottiin myös henkilökohtaiset mestaruudet.

Suomea edustanut nelimiehinen joukkue oli koottu Koulutuskeskus Sedun Ähtärin toimipisteen metsätalouden perustutkinto-opiskelijoista. Osallistuminen toteutettiin projektityönä, joka aloitettiin edellisenä syksynä ja päättyi kahdentoista päivän kisamatkaan.

Moottorisahauskilpailun taso on vuosi vuodelta noussut ja tuloksissa näkyy keskieurooppalainen panostus perinteiseen manuaaliseen metsätyöhön ja painotus kilpailutoimintaan. Kokonaiskilpailun voitto meni isäntämaa Sloveniaan. Toisella sijalla oli Itävalta ja pronssilla Norja. Suomen joukkueen sijoitus oli 10.

Metsätaitoilussa Suomen metsistä kovasti poikkeava keskieurooppalainen metsäluonto monine puulajeineen, eläimineen ja tuholaisineen oli haasteellinen ympäristö Suomen metsäopiskelijoita edustavalle ryhmälle. Joukkue saavutti kisassa sijan 12.

Opiskelijoiden kokemukset kisoista ja yhteistyöstä muiden maiden metsäopiskelijoiden kanssa olivat myönteisiä. Tapahtumaan osallistuneiden havaintoihin perustuen voidaan päätellä, että menestyminen EM-tasolla vaatisi huomattavasti suurempaa panosta valmennukseen ja opiskelijoiden henkilökohtaista valmistautumista myös vapaa-ajalla.

Toisaalta tärkeimpänä asiana pidettiin sitä, että Suomi on edustettuna tässä perinteisessä metsäopiskelijoiden kokoontumisessa. Kansainvälisten kokemusten hankkiminen ja kontaktien luominen eri maiden metsäopetukseen ja metsäsektoriin koettiin tämän tapahtuman kautta erittäin antoisaksi.

EM-kisaperinne tulee jatkumaan ja jopa laajenemaan. Seuraavana tapahtuman järjestäjämaana on Itävalta.

Suomen kisajoukkueeseen kuuluivat Koulutuskeskus Sedu:n Ähtärin toimipisteen metsäalan perustutkinto-opiskelijat: Teemu Pikkusaari Lapualta, Jyri Haverinen Multialta, Leevi Kivinummi Ähtäristä ja Olli Myllyniemi Seinäjoelta. Merkittävää valmennusapua opiskelijat saivat kuortanelaiselta moottorisahauksen SM- ja EM-mitalistilta Jukka Perämäeltä. Joukkueen johtajana toimi lehtori Esa Eloranta ja valmentajana lehtori Veijo Kangasmäki.

EM- kisajoukkueen matkan tukijoina toimivat: Metsämiesten Säätiö, Suomen metsäsäätiö, Koulutuskeskus Sedu, Europea-Finland ja Oy Elfving Ab.

Kuvamateriaalia kisatapahtuasta löytyy youtubesta.

Lisätietoja:

Lehtori Esa Eloranta, Koulutuskeskus Sedu, Ähtäri, esa.eloranta(at)sedu.fi, puh. 040 830 4133

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.