Opiskelijavaihto Lissabonissa - jatkotutustuminen portugalilaisten sielunmaailmaan

keskiviikko, 04.08.2010

Portugalin pääkaupunki Lissabon toivotti minut tervetulleeksi viime syksynä kuumien auringonsäteiden kera. Opiskelin lukuvuoden 2009-2010 Lissabonin teknillisen ylipiston (Universidade Técnica de Lisboa) maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa nimeltä Instituto Superior de Agronomia (ISA).

Kielitaitoa minulla oli jo ennestään lukioajan vaihtovuodelta, mutta tieteellisen sanaston ja lissabonilaisten murteen opettelu loi lisähaastetta. Ennen lukuvuoden alkua osallistuin Erasmus-opiskelijoille järjestetylle viiden viikon intensiivikielikurssille, joka toi portugalin puhumiseen luontevuutta. Kielikurssilla tutustuin myös muihin vaihto-opiskelijoihin, joista muodostuikin sosiaalinen tukiverkosto koko vuodelle.

ISA:ssa opiskelu oli haastavaa, mutta antoi myös paljon. Erityisesti koen kehittyneeni esitelmien pitäjänä. Suomen suuret opiskelijamäärät kursseilla eivät anna mahdollisuutta samanlaiseen vuorovaikutukseen opiskelijan ja professorin välillä kuin mitä koin Lissabonissa. Muutoin pidän Itä-Suomen yliopiston opetusta korkeatasoisempana. Yleinen asenne opiskelijoilla sekä professoreilla – jälkimmäistä pidän pöyristyttävänä – on, että asioista halutaan päästä mahdollisimman helpolla. Tämä heijastuu opetuksen laatuun ja opiskelumotivaatioon. Mutta on se maailma pieni. Eräs professoreistani oli väitellyt tohtoriksi Joensuun yliopiston metsätieteellisestä tiedekunnasta.

Portugalin kieli, gastronomiset nautinnot ja kaunis luonto veivät sydämeni jo ensimmäisellä kerralla. Tällä kertaa jouduin tutustumaan myös pääkaupunkilaisten yrmeyteen, vaikeaan byrokratiaan sekä turhautumiseen. Toisaalta Lissabon tarjosi joka päivälle uutta: näkemistä, tekemistä, koke-mista. Saavutin tavoitteeni kielitaitoni parantamisen suhteen, ja opin mm. Välimeren metsäpaloista sekä portugalin metsänhoidosta jonkin verran ja opin samalla arvostamaan yhä enemmän suomalaista metsänhoitoa ja suojelua.

Suuret kiitokset Metsämiesten Säätiölle ikimuistoisen kokemukseni mahdollistamisesta, taloudellisesta tuesta.

Lisätietoja:

MMK Jutta Jolkkonen, jutta.jolkkonen(at)joensuu.fi

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.