"Savotoilta ja uittopuroilta" -kirjan kuvitus ja viimeistely

tiistaina, 28.01.2014

Kesällä 2011 Suomen metsämuseo Lustossa järjestettiin erikoisnäyttely, jossa keskityttiin suomalaisen metsä- ja uittokirjallisuuden parhaimmistoon. Yleisesti toivottiin, että sen pohjalta laadittaisiin yleistajuinen kokonaiskuva metsätaloutta käsittelevästä kotimaisesta kaunokirjallisuudesta. Tämän kirjan käsikirjoitus valmistuikin vuoteen 2013 mennessä.

Kirjan kustannussopimus allekirjoitettiin joulukuussa 2012. Sen mukaan Metsäkustannus oy sitoutui painattamaan em. kirjan. Sen kuvituksen sovittiin jäävän kirjoittajan vastuulle. Tekstiä elävöittävästä kuvituksesta noin puolet oli käsiteltävien kirjojen ensipainosten kansilehtiä, jotka ylimetsänhoitaja Markku Rauhalahti oli ystävällisesti saattanut sähköiseen muotoon. Kirjailijoiden muotokuvat, yhteensä 21 kpl, saatiin tilattua kustantajan toimesta eri lähteistä, pääosin muiden kustannusliikkeiden arkistoista. Kaikkiaan 293 painosivun mittaisessa kirjassa oli siten yhteensä 48 kuvaa sekä esitellyistä kirjailijoista että heidän kirjoistaan.

Kirjan ennakkomyynti aloitettiin jo kesällä 2013 ja valmis kirja julkistettiin syyskuussa 2013. Kirja oli esillä sekä Helsingin kirjamessuilla 24 - 27. 10. että Metsämessuilla 22. 11 – 24. 11. 2013. Kirjaa esiteltiin ja siitä keskusteltiin kirjamessuilla lauantaina 16. 11. ”Rosebud”-areenalla. Tämän lisäksi Metsäkustannus oy on mainostanut kirjaa näkyvästi useassa syksyn 2013 Metsälehden numerossa.

Kirjan (ja sen kuvituksen) arvosteli seikkaperäisesti metsänhoitaja Esko Pakkanen Metsälehden numerossa 18/-13 sekä Metsähistorian seuran ”Susikko”- lehdessä no 4/13. Tämän lisäksi metsäneuvos Liisa Saarenmaa kiinnitti lukijoiden huomion kirjaan kolumnissaan joka ilmestyi Metsälehden joulunumerossa (no 24) 2013. Professori Juhani Päivänen on kiinnittänyt akateemisen lukijakunnan huomion kirjaan ”Yliopisto”-lehden palstoilla (painossa).

Yleisesti ottaen kirjan vastaanotto on ollut myönteinen. Veikko Huovisen toimittaman antologian ”Suomen saloilla” ohella muita vastaavan aihepiirin tarkasteluja ei ole meillä ilmestynyt. Niinpä myös kirjan menekki on ollut hyvä; kustantajan ilmoituksen mukaan heidän varastossaan on enää vain pari sataa kappaletta edelleen toimitettavaksi.

Lisätietoja:

Professori Matti Leikola, matti.leikola(at)kolumbus.fi

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.