Suomen metsäopiskelijat Luxemburgin EM-kisoissa

keskiviikko, 09.06.2010

Luonnonvara-alojen oppilaitosten eurooppalainen yhdistys, EUROPEA-International, jonka jäsenyhdistys Suomessa on EUROPEA-Finland, järjesti yhdeksännet metsäopiskelijoiden ammattitaidon Euroopan mestaruuskilpailut Luxemburgissa 25. - 30.5. 2010 (9th European Students´ Championships in forestry Skills). Kisoihin osallistui 15 maata eri puolilta Eurooppaa. käytännön järjestelyistä vastasi paikallinen maa- ja metsäalan oppilaitos Lycee Technicue Agricole, Ettelbruck.

Tapahtumaan sisältyi moottorisahauskilpailu sekä laaja metsätaito-osuus. EM-mittelö käytiin joukkuekilpailuna, mutta moottorisahauksessa ratkottiin myös henkilökohtaiset mestaruudet.

Osallistuminen EM-tapahtumaan sujui suunnitelmien mukaan. Suomea edustanut joukkue oli koottu Koulutuskeskus Sedun Ähtärin toimipisteen opiskelijoista. Ryhmä osallistui kaikkiin virallisiin kisalajeihin ja myös EU-projektiin, jonka teemana oli Youth in action. Tämän projektin myötä kisamatka muodostui 10 päivän mittaiseksi.

Youth in Action -projektin tarkoitus oli kehittää eri maiden opiskelijoiden yhteistyötä aktiivisen tekemisen kautta. Kahden projektipäivän aikana ryhmät osallistuivat Ehternachin kaupungin kulttuuritapahtumaan, esittelivät seminaarissa toisilleen kotimaansa metsätalouden erityispiirteitä ja osallistuivat päivän mittaiseen liikuntaseikkailuun eri maiden opiskelijoista muodostetuilla sekajoukkueilla.

Sahauskilpailun taso on vuosi vuodelta noussut ja tuloksissa näkyy keskieurooppalainen panostus perinteiseen manuaaliseen metsätyöhön ja painotus kilpailutoimintaan. Kilpailun voitto meni Viroon. Toisella sijalla oli Itävalta ja pronssilla Slovenia Suomen jäädessä sijalle 11. Suomen metsistä kovasti poikkeava keskieurooppalainen metsäluonto monine puulajeineen, eläimineen ja tuholaisineen ei avautunut metsätaitoilussa Suomen metsäopiskelijoita edustaneelle ryhmälle ja joukkue jäi kisassa peränpitäjäksi.

Opiskelijoiden kokemukset kisoista ja yhteistyöstä muiden maiden metsäopiskelijoiden kanssa olivat myönteisiä. Tapahtumaan osallistuneiden havaintoihin perustuen voidaan päätellä, että menestyminen EM-tasolla vaatisi huomattavasti suurempaa panosta valmennukseen ja opiskelijoiden henkilökohtaista valmistautumista myös vapaa-ajalla.

Toisaalta tärkeimpänä asiana pidettiin sitä, että Suomi on edustettuna tässä perinteisessä metsäopiskelijoiden kokoontumisessa. Kansainvälisten kokemusten hankkiminen ja kontaktien luominen eri maiden metsäopetukseen ja metsäsektoriin koettiin tämän tapahtuman kautta monipuoliseksi ja hyvin organisoiduksi mahdollisuudeksi.

EM-kisaperinne tulee jatkumaan ja jopa laajenemaan. Seuraavana tapahtuman järjestäjämaana on Puola.

Suomen kisajoukkueeseen kuuluivat Koulutuskeskus Sedu:n Ähtärin toimipisteen metsäalan perustutkinto-opiskelijat: Markus Grönroos Keuruulta, Kimmo Viitanen Ylöjärveltä, Aapo Saarinen Multialta ja Lauri Vesala Lapualta. Joukkueen johtajana oli lehtori Esa Eloranta ja tuomaritehtävissä toimi lehtori Veijo Kangasmäki.

EM- kisajoukkueen matkan tukijoina toimivat: Metsämiesten Säätiö, Suomen metsäsäätiö, Koulutuskeskus Sedu, Europea-Finland ja Oy Elfving Ab.

Lisätietoja:

Lehtori Esa Eloranta, Koulutuskeskus Sedu, Ähtäri, esa.eloranta(at)sedu.fi, puh. 040 830 4133

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.