Uittoperinteeseen liittyvien rakenteiden kunnostaminen Pielisen museon Savotarannassa Lieksassa

torstai, 12.12.2013

Pielisen museon Savotarannassa kunnostettiin uittorakenteita vuosina 2012 – 2013. Lieksan kaupungin omistama Pielisen museo on Suomen suurimpia ulkomuseoita, jossa on yli 70 vanhaa rakennusta. Pielisen museo sijaitsee Lieksanjoen rannalla lähellä Lieksan keskustaa.

Metsätyöosasto Savotaranta esittelee metsätyöperinnettä 1950-luvulle saakka. Metsäsauna, kaksipuoleinen laavu, hevoskiertoinen ponttuu ja soho edustavat aikaa ennen kämppälakia. Alueella on savottakämpät kolmelta eri vuosikymmeneltä (1930-, 1940- ja 1950-luku), näyttelykämppä, talli, sauna, ampari, Pohjois-Karjalan uittoyhdistyksen närelenkkisauna, uittomaja, paalujen junttauslaite ym. rakenteita ja näyttelytiloja. Rakennukset on koottu museoalueelle eri puolilta Lieksaa.

Kunnostuksen kohteena olivat hevosponttuu vorokkeineen ja tukkilaisten asuinlautta soho sekä venekatos. Hevosponttuu ja soho rakennettiin uudelleen tukkipuista entisen mallin mukaisesti. Vanhat kunnossa olevat osat, kuten esim. ponttuun vorokki ja sohon pärekatteinen asuinmaja, pyrittiin säilyttämään. Lauttojen kunnostamisessa tarvittu tukkipuutavara ostettiin ja tukkien sidoksissa käytettyjen närelenkkien materiaali hankittiin kaupungin omasta metsästä. Uittoveneiden katos uusittiin kokonaan.

Rakennus- ja kunnostustyön tekivät paikallinen kirvesmies ja apumies, jotka ovat olleet useissa Pielisen museon kunnostus- ja korjausprojekteissa mukana. Työnjohtajana oli Lieksan kaupungin teknisen viraston rakennusinsinööri, joka on perehtynyt vanhojen rakennusten ja rakenteiden kunnostamiseen. Kunnostushankkeen aikana perehdyttiin vanhoihin työtapoihin, mm. närelenkkien vääntämiseen.

Tukkipuutavara ostettiin nurmekselaiselta yrittäjältä. Kunnostustyössä tarvittavat koneet ja laitteet, mm. höyrytyskone väännettävien näreiden höyryttämistä varten, vuokrattiin Lieksan kaupungin teknisestä palvelukeskuksesta.

Kunnostustyön myötä säilytettiin arvokasta uittoperinnettä, jota esitellään paikalliselle väestölle, matkailijoille ja tutkijoille. Pielisen museossa käy vuosittain 7000 – 8000 vierailijaa. Jo perinteeksi muodostuneessa jokakesäisessä Jätkän lauantai – tapahtumassa tuodaan Savotarannassa esille paikallista metsätyöperinnettä eri muodoissaan. Museokävijä voi tutustua metsätyöperinteeseen myös mobiilipeli LieksaMystin välityksellä Savotarannassa.

Metsätyöperinteen säilyttäminen on painopistealueena Pielisen museon tehtäväkentässä. Museon tallennustyö keskittyy aikaan ennen metsätyön koneellistumista. Museon valokuva- ja esinekokoelmiin voi tutustua Kantapuun kautta.

Metsämiesten Säätiö myönsi vuosina 2012 ja 2013 kaksivuotisen apurahan, yhteensä 60 000 euroa, Pielisen museon Savotarannan uittorakenteiden kunnostamiseen.

Lisätietoja:

Museonjohtaja Liisa Eskelinen, Pielisen museo, liisa.eskelinen(at)lieksa.fi, puh. 040 104 4150

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.