Unkarin ja Romanian metsätalouteen tutustuminen 14.5.-21.5.2010

tiistai, 15.06.2010

Piesämäen ammattiopiston opiskelijoiden opintomatkan tavoitteena oli tutustua Unkarin metsätalouteen ja lisänä tuli myös tutustuminen Romanian metsätalouteen. Molemmat tavoitteet saavutettiin. Lisäksi halusimme luoda kontakteja Unkariin mahdollisen työssäoppimispaikan saamiseksi opiskelijoille ja sekin tuli oppilaitoksellemme mahdolliseksi.

Opintomatka alkoi majoituksella Hyvinkäällä Hyria oppilaitoksen tiloissa 14.5. Seuraavana päivänä matkamme jatkui Helsingistä Budapestiin ja sieltä Tokajiin. Kohteiden ja majoituksen järjestelyjen onnistumiseen vaikutti suuresti kontaktimme Suomessa. Holiday Club Bomban myyntipäällikkö Jukka Turtiaisen avulla saimme tehtyä matkasta laadukkaan ja opettavaisen. Majoitumme Tokajissa, josta teimme tutustumismatkoja sekä Romaniaan että muualle Unkariin.

Romaniassa pääsimme tutustumaan Karelia UpoFloorin tehtaaseen ja alihankkijoiden raaka-aineiden hankintaan ja toimittamiseen tehtaalle. Karelia UpoFloorin parketin loppujalostus tapahtuu Kuopiossa, mutta alkujalostus tapahtuu Romaniassa Satulungissa olevilla tehtailla. Tehtaan tuotantopäällikkö Valto Jäävallin opastuksella pääsimme hienosti tutustumaan koko tuotantoketjuun aina kannolta tehtaalle. Matka oli oppilaille opettavainen kokemus siitä kuinka meilläkin on 50-luvulla tehty vastaavalla lailla paljon töitä ilman automatisointia. Puunkorjuu ilman asianmukaisia turvavälineitä ja muutenkin turvallisuusnäkökohtien laiminlyönti herätti keskustelua. Asiat olivat toisin suomalaisten omistamassa Karelia Upofloorin tehtaassa, jossa me saimme heti ensimmäisenä suojalasit ja korvatulpat käyttöön ennen sisälle tehtaaseen menoa.

Seuraava mielenkiintoinen kohde oli tutustuminen FTVK -organisaation toimintaan, alan koulutukseen, kasvatusmetsiin ja riistanhoitoon.  Erdöbenyen kylässä meille lähti oppaaksi kaksi paikallista metsänhoitajaa. Toisella oli vastuualueena puhtaasti riistanhoito ja toisella sekä riistan- että metsänhoito. He kertoivat meille kuinka heillä otetaan metsänhoidossa huomioon myös riistanhoito. Alueella, jossa kävimme, oli metsää uudistettu sekä luontaisesti että keinollisesti. Sovimme paikallisen metsänhoitajan kanssa, että hän selvittää mahdollisen työssäoppimispaikan oppilaallemme ja ottaa yhteyttä sitten yhteyttä minuun.

Yövyimme ennen paluuta Suomeen yhden yön Budapestissa ja pääsimme näin myös näkemään Tonavan aallot ja muita hienoja nähtävyyksiä.
 
Matka vastasi odotuksia vaikka sää ei suosinutkaan. Matkan onnistumiseen vaikutti suuresti Metsämiesten Säätiön rahoitus, joka mahdollisti matkan onnistumisen taloudellisesti.

Lisätietoja:

Lehtori Pasi Venäläinen, Etelä-Savon ammattiopisto, pasi.venalainen(at)esedu.fi, puh. 040 305 6694

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.