Vaihto-opiskelua Kalliovuorten kupeessa Kanadassa

keskiviikko, 06.10.2010

Suoritin vaihto-opiskeluni UNBC:ssä (University of Northern British Columbia) noin 80 000 asukkaan Prince Georgen kaupungissa Kanadassa. Vaihtoajan oli tarkoitus kestää vain syyslukukauden 2009. Yksi lukukausi tuntui kuitenkin liian lyhyeltä ajalta oppia kieltä ja päästä sisään paikalliseen elämään, joten anoin lisäaikaa opiskeluille. Onnekseni hakemus oli myönteinen ja vaihtoaika sai jatkua huhtikuun 2010 loppupuolelle.

Opintojeni sisältö koostui metsäalaa, matkailua, pohjoisia alueita ja Amerikan alkuperäiskansoja käsittelevistä kursseista. Vuoden aikana opin muun muassa miten eko– ja seikkailumatkailu eroavat toisistaan, millaisen muutoksen kuva alkuperäiskansoista on kohdannut vuosikymmenien varrella ja millaisia ominaisuuksia eri puista ja eri menetelmillä valmistetuilla tuotteilla on.

Opetus järjestettiin pääosin tutuilla diaesitysluennoilla. Muutamilla kursseilla piipahdettiin maastossa, joko metsässä tai kaupungin tehdasalueella. Yhteen kurssiin kuului lisäksi laboratorio-osuus. Kurssin arvosana muodostui useasta osasesta; väli- ja loppukokeiden lisäksi tehtäviin sisältyi suullisia esityksiä, raportteja, parin sivun tiivistelmiä ja laajempia tutkielmia. 

Vieraaseen kulttuuriin, kieleen ja ympäristöön sopeutuminen vie yhdellä enemmän aikaa kuin toisella. Itse olin jo saanut kokemusta vajaan puolen vuoden au pair -jaksosta, joten tiesin kutakuinkin mitä odottaa. Tosin opiskelu on toista kuin työnteko - opiskelija kantaa itse koko vastuun tekemisistään ja tekemättä jättämisistään eli oppimisen tuloksista. Koulussa intoa ja tukea opiskeluun sai toki ystäviltä ja opiskelutovereilta mutta oma-aloitteisuus on luonnollisesti numero yksi. Vieraan kielen opintosuorituksia saadessa voittajan tunne oli täkäläisiä oloja suurempi ja usko omiin kykyihin kasvoi.

Asuminen asuntolassa sujui mukavasti. Päivärytmit asuntolakavereiden kanssa limittyivät sopivasti ja jokaiselle oli tavallisesti aikaa touhuta vaikkapa keittiössä yksikseen. Silloin tällöin valmistimme ruokaa yhdessä ja sehän vasta lystiä oli! Asuntola-assistentit järjestivät koko asuntolan väelle ja pienemmille ryhmille tapahtumia kuukausittain. Laserammunta, nuotio- ja lasketteluretket ovat mukavia esimerkkejä niistä. Vapaa-aika kului muuten läheistä urheiluhallia hyödyntäen, opiskellen, ruokaa valmistaen ja tietokonetta käyttäen. Vaihto-opiskeluaikana on tärkeää hoitaa yhteyksiä perheeseen ja ystäviin kotimaassa.

Kaupunkina Prince George ei ole esteettisesti erityisen viehättävä, mutta sen tunnelma on turvallinen ja luonnonläheinen. Kampusalue sijaitsee kaupungin länsilaidalla korkean rinteen päällä. Silmien eteen avautuvaa kaupungin valomerta sai ihastella pimeinä syksyn ja talven iltoina.

Vuosi oli kaiken kaikkiaan hyvin erilainen, opettavainen, rikas ja ehdottomasti kokemisen arvoinen. Kiitos Metsämiesten Säätiölle vaihto-opiskelun tukemisesta!

Lisätietoja:

Leena Pöykkö, puh. 050 491 1971

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.