Ylimetsänhoitaja Arvid Borg ja metsäluonnon monimuotoisuus

keskiviikko, 02.06.2010

Metsämiesten Säätiö rahoittaa metsähistoriaan kuuluvaa selvitystä, joka käsittelee aikanaan legendaarisen metsämiehen, Tuomarniemen metsäkoulun johtajan, ylimetsänhoitaja Arvid Borgin (30.12.1878 – 21.1.1939) toimintaa metsäammattilaisena ja metsäopettajana sekä hänen luontosuhdettaan. Lisäksi selvityksessä tarkastellaan hänen monipuolista kansalaistoimintaansa Ähtärin kunnassa ja seurakunnassa sekä suuriruhtinaskunnan – sisällissodan – itsenäisyyden alkuajan murrosvaiheissa. Selvitys tähtää tietokirjaan, joka julkaistaan vuonna 2011. Tekijänä on tietokirjailija, FT Pekka Borg.

Arvid Borgia käsittelevän tietokirjan sisällys jakaantuu kolmeen osaan:

  • sukutausta vanhan pappissuvun jäsenenä sekä liittyminen Malmbergin herännäispappissukuun ja Järnefeltin taiteilijasukuun
  • toiminta metsäalan eri tehtävissä, erityisesti metsäkoulun johtajana sekä kansalaistoiminta varsinkin Suomen itsenäistymiseen johtavissa tapahtumissa
  • metsäluonnonhoidon kehittäminen sekä metsäluonnon monimuotoisuuden vaiheet 1900-luvun alusta nykypäivään saakka

Selvityksen tietolähteinä ovat Tuomarniemen, Nikkarilan ja Evon metsäoppilaitosten arkistot ja metsät, Helsingin yliopiston henkilöarkisto, Kansallisarkisto, Vaasan, Hämeen ja Mikkelin maakunta-arkistot, Ähtärin kunnan ja seurakunnan arkistot, Arvid Borgin kirjallinen tuotanto, joukko Suomen metsähistorian ja suojeluskuntien/ sisällissodan teoksia sekä sukulaisten hallussa olevat arkistot.

Lisätietoja:

FT Pekka Borg, pekka.borg(at)tintti.net, puh. 0500 192 526

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.