Metsäopiskelijat luokkareissulla Itävallassa

maanantai, 17.11.2014

Opiskelemme Hämeen ammattikorkeakoulun Evon toimipisteessä metsätaloutta ja käynnissä on koulutuksen neljäs eli viimeinen vuosi, edustamme siis vuonna 2011 aloittanutta vuosikurssia. Jo pidempiaikaisena perinteenä on, että neljäs vuosikurssi järjestää itselleen luokkareissun johonkin mielenkiintoiseen kohteeseen. Yhteisen pohdinnan seurauksena kohteeksi valikoitui Itävallan Wien. Järjestelyt aloitettiin jo hyvissä ajoin alkuvuodesta 2014 ja matkan ajankohdaksi valikoitui syyslomaviikko lokakuussa.

Tavoitteena oli, että luokkamatkan yhteydessä pääsisimme myös tutustumaan Itävallan metsätalouteen. Tätä varten muutama opiskelija alkoikin yhdessä järjestää meille mahdollisia vierailukohteita, joiden avulla saisimme hieman kuvaa siitä, millaista metsätalouden toiminta Itävallassa on. Vierailukohteita löytyikin hyvin: Stora Enson saha ja Stora Enson CLT-tehdas Ybbs an der Donaussa. Näiden kahden lisäksi saimme kattavan kuvan Itävallan metsistä paikalliselta metsäntutkimuslaitokselta, Bundesforschungszentrum für Waldilta. 

Storan Enson kohteissa paikallinen henkilökunta oli järjestänyt meille oikein kattavan ja hyvän esitelmän heidän laitoksiensa toiminnasta. Lisäksi saimme opastetun kierroksen sekä sahalle että CLT-tehtaalle. Täällä huomasimme jo, että esimerkiksi sahojen toimintaperiaate oli hyvin pitkälti samanlainen kuin täällä kotimaassa Suomessa. Kierros oli hyvin mielenkiintoinen kokemus. Oli myös erittäin hienoa nähdä, että vierailtava taho oli panostanut meihin ja tarjosi meille opettavaisen ja avartavan kokemuksen.

Itävallan metsäntutkimuslaitoksella eri tutkimusalojen asiantuntijat luennoivat meille Itävallan metsätalouden erityispiirteistä ja metsien ominaisuuksista. Saimme kattavan katsauksen esimerkiksi paikallisista luonnontuhoista ja metsien suojelusta. Kaiken kaikkiaan vierailukohteiden jälkeen jäi kuva, että Itävallan metsätaloudesta löytyy melko paljon samankaltaisuuksia Suomen metsätalouden kanssa. Toki myös merkittäviä eroavaisuuksiakin löytyy esimerkiksi puunkorjuun saralla, tämä tosin lähinnä johtuu paikallisesta haastavasta maastosta.

Vierailukohteiden lisäksi pääsimme myös tutustumaan Wieniin kaupunkina. Matkailukohteena kaupunki on ihanteellinen: nähtävää ja koettavaa riittää pitkäksikin aikaa. Kaupungissa saattoi kokea historian loiston esimerkiksi vierailemalla kaupungin lukuisissa museoissa ja muissa kulttuurinähtävyyksissä. Tarjolla on myös esimerkiksi kattavasti klassisen musiikin esityksiä, joissa osa seurueestamme kävikin. Erityisen miellyttävää matkustamisesta teki myös erinomaisesti toimiva julkinen liikenne.

Kaiken kaikkiaan tämä oli erittäin hyvä ja onnistunut luokkamatka. Kustannuksia katettiin muun muassa luokan yhteisillä talkootyöprojekteilla. Saimme myös taloudellista tukea Metsämiesten Säätiöltä, jonne kuuluu myös suuri kiitos. Suuri kiitos myös kaikille matkalle osallistuneille ja järjestelyihin osallistuneille henkilöille.

Lisätietoja:

Opiskelija Teemu Rauvala, Hämeen Ammattikorkeakoulu, Evon toimipiste, teemu.rauvala(a)student.hamk.fi

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.