Vaihto-opiskelu RWTH Aachenin yliopistossa Saksassa

tiistai, 16.09.2014

Asuntolani nimi oli Gebrannte Mühle. Tuolta Poltetun Myllyn asuntolasta käveli 20 minuuttia kouluun. Asuntolani yleisissä tiloissa järjestettiin joka torstai juhlat, jossa halukkaat olivat baaritiskin takana. Juhlat olivat hyvä paikka harjoitella saksan puhumista, sillä suurin osa tässä asuntolassa asuvista opiskelee ammattikorkeakoulussa ja yliopisto-opiskelijoihin verrattuna heidän englanninkielentaitonsa oli yllättävän heikkoa. Aachen on todella tiivis kaupunki ja asunnot sijaitsevat yleensä keskustassa tai hyvien yhteyksien päässä koulusta.

Aachen on huikea paikka saksan kielitaidon petraamiseen, sillä siellä ihmiset puhuvat selkeästi saksaa. Kielitaitoni kehittyikin hurjaa vauhtia vaihdon aikana. Suosittelen lämpimästi saksankielen Euro-kurssia syyskuussa ennen lukukauden alkua. Kurssilta löysin parhaat ystäväni. Puolalaisen, kroatialaisen ja taiwanilaisen vaihtarin. Olimme kaikki motivoituneita kielitaidon petraamisen suhteen ja puhuimme yhdessä saksaa. Jatkoin saksan opiskelua koko vaihdon ajan 4 h viikossa ja oli varmasti hyvä taistella kieliopin ja sanaston kanssa ihan tietoisesti.

Saksassa opiskellaan tiukasti ja perusteellisesti. Tyypillisesti yhden lukukauden kestävän kurssin jälkeen on tentti, joka kestää 60 minuuttia. Luennot alkavat lokakuun puolivälissä ja kestävät tammikuun loppuun. Ensimmäinen tenttikausi kestää koko helmikuun. Toisin kuin Suomessa tentteihin lukemiseen on varattu todella paljon aikaa sillä meillä tenttikausi kestää viikon ja Saksassa kuukauden. Tentin voi suorittaa uudestaan määrättynä päivänä maaliskuussa. Jos uusintatenttejä ei ole, voi opiskelija lomailla koko maaliskuun. Lempikurssejani Aachenissa olivat saksankurssit, Global Economics and Trade, Foundations of Entrepreneurship ja Consumer Centric Product Development.

Aachenissa asuu 250 000 ihmistä, joista melkein 50 000 on opiskelijoita. RWTH Aachenin yliopistossa opiskelijoita on hieman alle 40 000. Loput kaupungin opiskelijoista opiskelevat konservatoriossa ja ammattikorkeakoulussa. Aachenissa on helppoa saada opiskelijahintaista ruokaa ja alue on erittäin opiskelijaystävällistä. Aachen sijaitsee Hollannin ja Belgian rajalla ja matkustaminen on helppoa sekä halpaa. Hollannin puolelle Maastrichtiin pääsee bussilla, Brysselin junaan saa opiskelija-alennuksen ja Köln on tavoitettavissa paikallisjunalla. 17 miljoonan asukkaan Nordrhein-Westfalenissa voi opiskelijana liikkua ilmaiseksi junalla. Muutenkin eläminen Aachenissa tulee halvaksi, sillä ruokakassin hinta on noin puolet Suomen hinnoista ja vuokrat ainakin kimppakämpissä ovat kohtuullisia.

Kaiken kaikkiaan Aachen on erittäin suositeltava vaihtokohde. Kurssit kannattaa valita huolella ja paikallisen vaihtokoordinaattorin ohjeet kannattaa ottaa huomioon. Vaihdossa olin tekemisissä lukemattomien eri kulttuurien kanssa Saksan lisäksi ja sellaista kulttuurien sekamelskaa tulen tuskin enää kokemaan. Vaihdosta saamillani eväillä on varmasti helppoa kohdata eri kulttuureita myöhemmin työelämässä. Suuri kiitos Metsämiesten Säätiölle vaihto-opintojeni tukemisesta!

Lisätietoja:

Opiskelija Iiris Immonen, iiris.immonen(a)aalto.fi

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.