Matka Skotlannin metsätalouteen

maanantai, 31.12.2012

Vuosikurssimme kävi 14.-21.10.2012 opintomatkalla Skotlannissa tutustumassa paikalliseen metsätalouteen. Matkaa taitettiin 19 opiskelijan, yhden opettajan ja kolmen auton voimin. Matkareittimme oli Edinburgh – Glasgow – Broadford – Inverness – Aberdeen – Edinburgh.

Ensimmäinen vierailukohteemme oli UPM:n sellu- ja paperitehdas Caledonian Paper Mill Irvinessä. Tutustuimme tehtaaseen ja paperin valmistusprosessiin puuautolta rullalle. Visiitti oli todella tarpeen, sillä opintoihimme kuuluva tehdaskäynti peruuntui aikanaan kurssimme osalta. Varsinaisen tehdasesittelyn lisäksi saimme esitelmän UPM:n toiminnasta Iso-Britanniassa.

Seuraava kohde oli erään luokkatoverimme metsätila, jossa Skotlannin käytännön metsänhoitoa esitteli tilan hoidosta vastaavan Scottish Woodlands -yrityksen edustaja. Talousmetsät olivat olemukseltaan melko luonnottomia; pääasiassa nummille istutettuja sitkakuusikoita. Puusto oli hyvin tiheää ja aluskasvillisuus puuttui käytännössä kokonaan. Metsän kiertoaika oli tavallisesti noin puolet Suomen vastaavasta.

Reissun ja Skotlannin lähivuosikymmenten kylmimpänä päivänä kävimme Skotlannin toiseksi suurimmassa eläintarhassa Highland Wildlife Parkissa. Tarhan teemana oli osuvasti kylmien alueiden eläimet, suurimpana vetonaulana jääkarhut. Suomessa tavalliset lajit kuten metso, ilves, karhu ja susi ovat myös Skotlannin alkuperäisiä lajeja, mutta metsästyksen ja elinympäristöjen vähenemisen myötä aikoja sitten hävinneitä. Eläintarhan haaveissa oli elvyttää lajit, mutta arveli käytännössä korkeintaan ilveksen olevan realistinen lähiajan tavoite. Suurimpana syynä oli kuulemma petoviha- ja pelko, mikä lammaslaidunten luvatussa maassa oli helposti ymmärrettävissä.

Viimeisenä tutustumiskohteena oli Ponssen järjestämä korjuutyömaakäynti Invergordonissa. Korjuu ei kyseisellä kohteella juuri poikennut suomalaisesta, mutta käytetty kalusto herätti hieman hilpeyttä. Ei ikä, eikä toimivuus, vaan ulkonäkö… Ihmetystä aiheutti puronvarsien olematon huomioiminen korjuussa. Nummien pienillä puroilla ei tosin elinympäristönä näyttänyt olevan likikään samaa merkitystä kuin meillä.

Metsäisen ohjelman ulkopuolisia kohteita olivat mm. uintipyrähdys kuuluisassa Loch Nessissä, sekä opastettu viskikierros Strathislan tislaamossa. Kaikkiaan opintomatka oli erinomaisen onnistunut ja antoisa. Matkaan mahtui paljon eksymisiä, viivästyksiä, iloisia yllätyksiä, hyvää säätä sekä ystävällisiä ihmisiä. Skotlanti on ehdottomasti tutustumisen arvoinen maa, niin metsäväelle kuin muillekin matkaajille.

Kurssimme kiittää Metsämiesten säätiötä meille myöntämästään apurahasta!

Lisätietoja:

MTI-opiskelija Lauri Heinonen, Metsäalan opiskelijat raittiuden asialla ry,
lauri.heinonen(at)student.hamk.fi, puh. 050 409 9196

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.