Metsäkuva elää

torstai, 28.10.2010

Kansallismaisemaamme leimaavat tuhansien järvien ohella silmänkantamattomat metsät – talousmetsät; metsämaan pinta-alasta yli 90%. Näistä metsistä Suomen vauraus on lähtöisin. Sotien jälkeen näiden metsien hoidossa siirryttiin luontaistaloudesta viljelytalouteen. Puuntuotannon voimaperäistämisen vaatima tavoitteellinen työ on siten jo puolen vuosisadan ajan muovannut metsäkuvaamme.

Millaisia muutokset metsämaisemassa ovat? – Siihen on Metsäkuva elää -teoksessa haettu vastausta toisintokuvaamalla aiemmin valokuvattuja, tarkasti paikannettuja metsäkohteita. Kaksi valokuvaa samasta metsiköstä – uudistusvaiheessa ja nykypuustoisena – havainnollistavat yhdellä silmäyksellä muutoksen, joka metsäluonnossa vaatii vuosikymmeniä. Kuvaparin välityksellä mielikuva metsänkäsittelyn tuloksista talousmetsistämme vahvistuu – tai muuttuu.

Kuvakertomuksen järvi-Suomen metsistä koonneet kolme metsäammattilaista ovat kulkeneet kuvaannollisesti omia jälkiään yksityismetsissä, joihin ns. tehometsätalous 50-luvun jälkeisessä Suomessa erityisesti kohdistui. Ihminen on vahvasti mukana metsäkuvissa, samoin kuin kuvapareihin liittyvissä aikalaiskertomuksissa 17 kirjoittajalta tai haastatellulta.

Metsiköiden syntyyn ja kehitykseen vaikuttaneet metsänhoidolliset toimenpiteet selviävät yksityiskohtaisista kohdeselostuksista kirjan liiteosassa. Niihin liittyvä kartta ja GPS-koordinaatit paikantavat kuvatut metsiköt vaikkapa toistuviin toisintokuvauksiin. Metsävalokuvauksesta, kuva-arkistoinnista ja metsäluonnon muutosten kuvaseurannasta kiinnostuneille on kirjassa haasteellinen artikkelisarja Kestävän metsätalouden arvot kuviksi.

ISBN 978-952-5870-08-4
Julkaisupäivämäärä: 14.10.2010
Ulkoasu: Petri Kuokka
Sivumäärä: 184
Koko: 270 x 220 mm
Sidos: Sidottu
Kirjastoluokka: YKL 67.51; myös 56.9
Kielet: suomi

Lisätietoja:

www.maahenki.fi

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.