Pohjoiskalotin metsä- ja eräpäivät

torstai, 25.10.2012

Pohjoiskalotin metsä- ja eräpäivien hankkeen taustalla oli jatkaa Pohjoismaista yhteistyötä Pohjois-Lapin, Pohjois-Ruotsin ja Pohjois-Norjan alueella metsätalouteen ja eränkäyntiin liittyvissä tapahtumissa. Tavoitteena oli tehdä metsään ja luontoon liittyvistä asioista kiinnostava harrastus ja esitellä näihin liittyviä työmahdollisuuksia, erityisenä painopistealueena olivat nuoret.

Suurpetoseuranta Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa on koettu erittäin tärkeäksi yhteistyömuodoksi kantojen määrien arvioinneissa. Tässä tapahtumassa esiteltiin mm. Norjan ja Suomen rajaseudun dna-tutkimuksiin perustuvasta karhujen määrän arvioinnista. Erämatkailu yrittäjät olivat tapahtumassa esillä ja esittelivät omia tuotteitaan. Rajavartiolaitoksen helikopteri kävi tapahtumassa ja yleisöllä oli mahdollisuus tutustua helikopteriin ja sen toimintaan. Ohjelmateltoissa esiteltiin myös mm. metsätaloutta, luontokuvausta, pienpetopyyntiä, jousimetsästystä, perhokalastusta, ja rajavartiolaitoksen toimintaa.

Tapahtumassa kilpailtiin mm. moottorisahauksessa ja puutavaranlastauksessa metsäkoneella. Moottorisahakilpailu oli yleisöystävällinen ja nopea, kyseessä oli eri tehtäviä sisältävä rata, jonka jokainen kilpailija kävi läpi. Kilpailun ratkaisivat sekä aika että sakkopisteet. Lastauskilpailussa kymmenen tukkia eri puolilta metsäkonetta piti saada mahdollisimman nopeasti kuormatilaan. Lisäksi viisi 30 sm:n pölkkyä piti latoa torniksi siten, ettei torni kaatunut. Kilpailun ratkaisi aika ja sakkopisteet. Yleisö sai kokeilla taitojaan metsäkonesimulaattorilla. Erityisesti nuoret ja lapset olivat kiinnostuneita simulaattorista ja saivat Lapin ammattiopiston opettajilta tietoa metsäalan kouluista. Moninkertainen tukkilaislajien Suomenmestari Juha Julkunen esitteli yleisölle tukkilaisten perinteisiä lajeja, kuten rullausta ja puomillajuoksua.

Tapahtuman arvioitu yleisömäärä oli n. 1500 henkilöä. Pohjoismaista edustusta oli Norjasta. Yleisöltä saaman palautteen perusteella tapahtuma oli onnistunut ja tapahtumalle toivotaan jatkoa myös ensi vuonna. Tapahtumaan oli vapaa pääsy.

Tapahtuman mahdollisti rahalliset avustukset Metsämiesten Säätiöltä, Pohjoiskalotin neuvostolta ja mainostulot. Lisäksi talkootyöllä oli merkittävä osuus tapahtuman toteuttamisessa. Lämpimät kiitokset kaikille tapahtumaa tukeneille tahoille. Tiedotteen on laatinut järjestäjien puolesta Tapani Pennanen.

Lisätietoja:

Kapteeni evp/ yrittäjä Lauri Wesslin, wesslin.lauri(at)gmail.com, puh. 040 700 8146

Metsätalouspäällikkö Pertti Heikkuri, Metsähallitus, pertti.heikkuri(at)metsa.fi,
puh. 0400 296 613

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.