Reino Halin - hämäläisen metsäperinteen taitajan käden taidot

keskiviikko, 29.08.2012

Metsäperinne ja sen vaaliminen on tärkeä osa suomalaisuutta.  Tallensimme Reino Halinin tekemisiä filmille vuosien 2010 – 2012 aikana tavoitteena saada koostettua perinteisiä metsissä tehtyjä työlajeja asioista kiinnostuneille. DVD –filmi käsittää kymmenen eri työlajia, joita Reino esittelee ja samalla opastaa niiden tekemistä. Käden taidot -sarjassa on kuvattuna seuraavat työlajit:

  • Kattopäreiden valmistus
  • Puuaidan teko
  • Närelenkki ja puomipuut
  • Savottatapahtumat
  • Hiilimiilu ja tervahauta
  • Halkomotin teko
  • Pettuleipä
  • Pärekori ja vihdanteko
  • Metsälehmus ja niiniköyden punonta
  • Luudan valmistus ja metsäperinteen jatkuvuus

Filmi on tehty ylläpitämään metsäperinnettä ja kimmokkeeksi kaikenikäisille, mutta erityisesti niille nuorille, jotka arvostavat käden taitoja ja viihtyvät metsissä. Kuvaukset tapahtuivat pääosin Reino Halinin kotitilalla Haaralassa Lammin ja Padasjoen metsäalueella ja mukana oli lukuisa joukko metsäperinteestä kiinnostuneita avustajia ja aihepiirin opiskelijoita.

Vuosikymmeniä jatkunut uuttera työ metsäperinteen parissa on tuonut Reino Halinille suuren joukon samanhenkisiä ystäviä, jotka verkostona ylläpitävät elävää metsäperinnettä omintakeisten   yleisötapahtumien välityksellä.   DVD –filmi on kestoltaan 50 minuuttia ja Metsähallituksen sivuilta luontoon.fi pääsee katsomaan käden taitoja - sarjaa. 

Filmin suunnittelu ja kerronta on Ilmari Häkkisen käsialaa, kuvaukset Pentti ja Ritva Koskisen  sekä leikkaus Pentti Koskisen tekemä. Ilman Reino Halinin kärsivällistä suhtautumista kuvauksien tekoon sekä ylitsevuotavaa kiinnostusta asian taltiointiin, filmi ei olisi valmistunut. Samalla filmi on lahjana Reino Halinin työlle hänen täyttäessään 75 vuotta vuonna 2012. 

Filmin kuvauksiin on käytetty  Lammin Evolla toteutetun Sininen hetki –metsäperinnetapahtuman  tuottoa ja filmin leikkaukseen ja viimeistelyyn Metsämiesten Säätiön myöntämää apurahaa.

Linkit:

Luontoon.fi – retkeilijän ja ulkoilijan sivusto, jossa on ajantasaiset tiedot kansallispuistoista sekä muista Metsähallituksen hallinnoimista retkikohteista

Lisätietoja:

Ilmari Häkkinen, Hämeen ammattikorkeakoulu, Evon metsäopetus, ilmari.hakkinen(at)hamk.fi,
puh. 0400 907 310

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.