Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.

EUROPEA seminaari Suomessa

perjantaina, 28.02.2020

Suomen EU-puheenjohtajuuden myötä syyskuussa 2019 80 osallistujaa 20 Euroopan maasta kokoontui Jyväskylään seminaariin ja kansainvälisen EUROPEA-verkoston puolivuotiskokoukseen. EUROPEA INTERNATIONAL on luonnonvara-alan ja sen kansainvälistymistä kehittävä verkosto.

Seminaarin teemana oli ”Yhteinen ympäristömme” ja teemaa käsiteltiin monin eri tavoin tapahtuman aikana. Tervetulotoivotusten jälkeen kuultiin kolme esitystä. Kansanedustaja Anne Kalmari piti oman esityksensä verkon välityksellä eduskunnasta. Hän käsitteli puheenvuorossaan biotalouden merkitystä Suomelle ja erityisesti Jyväskylän alueelle. MTK:n koulutusjohtaja Susanna Aro puolestaan esitteli Suomen maa- ja metsätaloutta sekä alan koulutusta. Lisäksi kuultiin Opetushallituksen edustaja Tiina Pärnäsen katsaus tämän hetken ammatillisen koulutuksen ja työelämäyhteistyön tilanteesta luonnonvara-alalla.

Tulevaisuuden suuntaviivat ja EUROPEAN strategia oli koko seminaariväkeä kiinnostava esitys. EUROPEAN pääsihteeri Elisabeth Hönigsberger herätteli joukkoja miettimään EUROPEAn visiota, missiota ja arvoja. Tämä strategiatyö jatkuu syksyn ja talven aikana ja toivottavasti Espanjan kokouksessa ensi keväänä se voidaan julkaista.

Iltapäivän ohjelmassa vierailukohteina oli kaksi vaihtoehtoa: MetsäFibren biotuotetehdas ja kulttuurikierros Alvar Aallon kohteissa Jyväskylän ympäristössä. Erinomainen opaskeskus ProNemus esitteli tulevaisuuden mahdollisuuksia ja biotalouden innovaatioita. Kohteessa selviää hyvin metsäsektorin merkitys ja tämä olisi jokaisen biotalousalan opettajan ja opiskelijan nähtävä. Myös Aalto-kierroksen valinneet olivat tyytyväisiä näkemäänsä. Vierailun jälkeen vuorossa oli työpaja tulevista projekteista. Päivän päätti erinomainen kolmen ruokalajin illallinen, jonka Gradian henkilökunta ja opiskelijat olivat suunnitelleet ja toteuttaneet.

Toisen päivän ohjelman aloitti vierailu Agco Suomen traktoritehtaalla. Saimme erinomaisen esityksen VALTRA-traktoreiden historiasta ja kehityksestä nykypäivään. Tehdaskierroksen päätteeksi söimme lounaan VALTRAlla. VALTRAlla on useita työssäoppijoita ja hyvät suhteet oppilaitosten ja yritysten välillä hyödyttävät molempia osapuolia.

EUROPEA-seminaari oli samalla ERASMUS+ -projektin Feeding The World tulosseminaari. Feeding The world -projektilla on pitkä ja mielenkiintoinen historia ja projektipartnereiden sujuva yhteistyö Kiitokset mielenkiintoisten workshoppien järjestäjille. Workshopeissa käsiteltiin myös EUROPEAn strategiaa ja uusia yhteisiä projekteja. Lisäksi seminaarin yhteydessä perehdyttiin uusiin digitaalisiin oppimisen työvälineisiin. Seminaarin ja työpajojen tulokset jaettiin osallistujille. Ohjelmassa oli myös kansallisten koordinaattoreiden ja julkaisutyöryhmän kokous.

Seminaarin päätti kulttuuripitoinen illallinen, jossa saatiin vivahdus myös uusista ruokainnovaatioista.

Seminaarin osarahoittajana toimi Metsämiesten Säätiö. Apuraha mahdollisti korkeatasoisen ja mieleenpainuvan seminaarin järjestämisen.

Lisätietoja:

Metsänhoitaja Pirkko Kivinen, EUROPEA Finland Ry, pskivinen(a)gmail.com, puh. 0456644141

MMM, agronomi Hilkka Kämäräinen, Savonia-ammattikorkeakoulu, hilkka.kamarainen(a)savonia.fi, puh.
0447856646

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.