Hiili kiertää metsäluonnossa ja nyt se on helpompi ymmärtää

torstaina, 09.01.2020

On tuotettu oppimateriaalia perusopetuksen käyttöön. Alunperin tavoitteena oli tehdä hanke lähinnä alakoulujen käyttöön. Työmme valmistuttua olemme saaneet palautetta, että siinä on opettavaista materiaalia myös ylemmille luokka-asteille.

Yhteyttäminen ja sen ymmärtäminen on ollut jo aiemmissa opetussuunnitelmien perusteissa ihan keskeisiä opeteltavia asioita. Uusimmassa opetussuunnitelman perusteissa asia korostuu edelleen, kun mukaan on tullut monialaiset oppimiskokonaisuudet, joista joidenkin paikkakuntien opetussuunnitelmissa käytetään nimitystä ilmiöoppiminen.

Hiilen kiertokulku, hiilen sidonta ja hiilidioksidipäästöt ovat olleet viime aikoina hyvinkin merkittävästi esillä sekä meillä täällä Suomessa että kansainvälisesti. Tässäkin mielessä hankkeemme aihe on ollut ajankohtainen ja opettavainen myös tekijöilleen.

Toteutimme hankkeemme keväällä aloittaen istuttamalla itse metsää, tekemällä taimitassuja sekä vierailemalla eri yrityksissä, joissa puuta käsitellään. Saimme myös asiantuntevaa opastusta useiltakin yhteistyökumppaneilta kuten paikallisesta metsänhoitoyhdistyksestä, jonka toiminnanjohtaja kävi itse opastamassa mm. pottiputken käyttöä.

Katsoimme, että videon tekeminen ja sen jakaminen monella tapaa eri medioissa on paras ja opettavaisin tapa oppia, miten hiili kiertää metsäluonnossa. Hankkeen tuotos on sekä videona että tallennetu myös yhteistyökumppaneille jaettavilla cd-levyillä. Koska olemme Erasmus-hankkeissa mukana, teemme myös tiivistelmää ja tekstitystä englannin kielellä. Näin hankeen lopputulos tulee leviämään myös kansainvälisille areenoille.

Olemme liikkuneet useissa eri kohteissa tutustumassa, tekemässä ja oppimassa. Metsämiesten säätiöltä hakemamme ja saamamme apuraha on ollut mahdollistaja, että olemme voineet tämän yleensä toteuttaa. Hankkeen vetäjät ovat voineet välillä apurahan turvin keskittyä kokonaan tämän hankkeen tekemiseen ja lukuisat sekä linja-autoilla tehdyt antoisat tutustumismatkat ja hankkeen vetäjien matkat on voitu toteuttaa, säätiön apurahan turvin.

Lisätietoja:

vararehtori/erityisluokanopettaja Riikka Sirkko, Hyttikallion koulu, riikka.sirkko(a)haapavesi.fi, puh. 0447591427

rehtori Risto Klasila, Hyttikallion koulu, risto.klasila(a)haapavesi.fi, puh. 0447591358

https://www.youtube.com/watch?v=3s9v_eOl2jE&feature=youtu.be

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.