Juhlistamassa Pekka Kilkin elämäntyötä 21.9.2018

maanantaina, 29.10.2018

Pekka Kilkki (1939–1990) uudisti metsänarvioimista ja puolusti metsien monipuolista käyttöä. Taksaattoriklubi järjesti Pekka Kilkin elämäntyön kunniaksi 21.9.2018 seminaarin Tieteiden talolla.

Pekka Kilkin 50 vuotta sitten julkaistu väitöskirja nosti maamme metsäsuunnittelun maailman kärkikastiin. Metsien inventoinnin ja metsäsuunnittelun kehitys on mahdollistanut tutkimukseen perustuvan päätöksenteon niin kansallisessa metsäpolitiikassa, kuin yritysten ja metsänomistajien toiminnassa. Tieteenalasta on kasvanut vientituote suomalaisille yrityksille ja asiantuntijoille. Taustalla on Kilkkin ajattelu ja toiminta.

Paitsi metsänarvioimistieteen uudistaja, Pekka Kilkki oli myös omaperäinen ajattelija, joka otti reippaasti kantaa luonnonsuojelun, ympäristönsuojelun ja metsätalouden kysymyksiin. Toisaalta hän puolusti hakkuiden lisäämistä, toisaalta moitti metsäteollisuutta, joka uusien paperikonehankintojensa rahoittamiseksi myy rantansa mökkitonteiksi. Hän arvosteli vanhojen metsien käyttöä "mainoksiin, joiden kierto postiluukusta jätesäkkiin kestää vähimmillään muutaman sekunnin."

Kilkki ehti toimia Helsingin yliopistossa, Suomen Akatemiassa, vastaperustetussa Joensuun metsätieteellisessä tiedekunnassa sekä Metsäntutkimuslaitoksen professorina johtamassa valtakunnan metsien inventointia. Hänen merkityksensä suomalaisen metsätieteen kehitykselle on ainutlaatuinen.

Taksaattoriklubin seminaarissa luotiin katsaus Kilkin tutkimusaiheiden nykytilaan ja tulevaisuudennäkymiin sekä hänen vieläkin ajankohtaisiin julkisen debatin aiheisiinsa. Seminaari herätti laajaa kiinnostusta ja siihen osallistui kaikkiaan noin 100 metsätieteen eri alojen ja käytännön edustajaa.

Tilaisuuden esitelmistä, erikseen kerätyistä muisteloista ja Pekka Kilkin omista kirjoituksista koottu seminaarijulkaisu on saatavissa Suomen Metsätieteellisen Seuran OJS-järjestelmän kautta.

Metsämiesten Säätiö toimi tilaisuuden ja julkaisun päätukijana. Lisäksi kustannusten kattamisessa auttoivat Metsähallitus ja Suomen Metsätieteellinen Seura.

Lisätietoja:

Reija Haapanen, reija.haapanen(at)gmail.com

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.