Kiinan metsätalous tutuksi Teollisuudenmetsänhoitajille

torstaina, 29.09.2016

Teollisuuden Metsänhoitajat r.y. järjestää joka vuosi kesäopintopäivät; vuorovuosin kotimaahan ja ulkomaille. Tämän vuoden opintopäivät suuntautuivat Aasiaan 25.8. – 4.9.2016. Vierailimme Hong Kongissa, Beihaissa ja Shanghaissa. Tavoitteenamme oli saada kokonaiskuva Kiinan metsäteollisuuden mahdollisuuksista ja haasteista sekä näkemys siitä, millaista toimintaa suomalaisilla yrityksillä siellä on. Matkalle osallistui 40 yhdistyksen jäsentä, joista suurin osa ei ollut aikaisemmin vieraillut Kiinassa.

Isäntinä opintopäivillämme toimivat Stora Enso, UPM ja Metsä Group sekä metsäkonevalmistaja Ponsse. Isäntämme olivat valmistaneet erinomaisen paketin tietoutta Kiinan metsätaloudesta. Aloitimme metsällisen osuuden Stora Enson uudelta Beihain kartonkitehtaalta, jonka jälkeen eukalyptus puuviljelmät tulivat tutuiksi Beihain lähiseuduilla. Saimme seurata istutusryhmän toimintaa maastossa ja tarkastella viljelymetsän perustamista.

Ponssen toimesta kuulimme, kuinka viljelymetsien puunkorjuuta pyritään koneellistamaan Kiinassa. Seurasimme Ponssen koneiden työskentelyä rinteisillä puuviljelmillä. Lisäksi kuulimme, miten järjestetään koneenkuljettajien koulutus Kiinassa. Meille esiteltiin myös puutavaran kaukokuljetuksen pikkukuormureita, joiden tuottavuus on vielä hyvin kaukana siitä, mihin Suomessa on totuttu.

Saimme käsityksen siitä, miten hallitaan maanomistukseen, sääilmiöihin ja paikalliseen kulttuuriin ja hallintotapaan liittyviä haasteita. Shanghain lähistöllä vierailimme UPM:n Raflatacin tarralaminaattitehtailla ja kuulimme Kiinasta liiketoimintaympäristönä Finnish Business Councilin ja Metsä Groupin edustajien kertomana.

Sää suosi retkeläisiä lämpötilan pysytellessä lähes koko ajan 30 asteen paremmalla puolella. Viikonloppuina tutustuimme Hong Kongin ja Shanghain suurkaupunkien ihmeisiin ja tietysti monipuoliseen ruokakulttuuriin ja Kiinan historiaan.

Osallistujien kommenttina opintopäivistä voisi tiivistää: ”Kiinan reissumme jälkeen näen Kiinan mahdollisuudet aivan uusin silmin. Talouden kasvu sekä kaupunkien ja liikenneyhteyksien kehittyminen on ollut valtavaa.” Kiinan ihmeen näkeminen ja kokeminen on todella silmiä avaava kokemus.

Haluamme kiittää Metsämiesten Säätiötä saamastamme tuesta retken kustannuksiin.

Lisätietoja:

Yhdistyksen sihteeri Heikki Ovaskainen, heikki.ovaskainen(at)metsateho.fi

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.