Metsäkulttuurin ja metsähistorian hakupalvelu Kantapuu.fi uudistumassa

keskiviikkona, 01.02.2017

Kantapuu.fi on seitsemän museon metsähistoriaan ja -kulttuuriin painottuva museotietokanta, jossa voi tutustua museoiden esine-, valokuva-, av-, arkisto- ja kirjastokokoelmiin. Kantapuussa kuka tahansa voi kommentoida ja täydentää kokoelmiin liittyviä tietoja antamalla palautetta ja tilata museolta kuvia erilaisiin tarkoituksiin. Kantapuu mahdollistaa pääsyn yhteisen metsäkulttuuriperinnön äärelle. Se on samalla kokoelmahallintajärjestelmä, museotoiminnan tärkein työkalu ja kokoelmien käytön mahdollistaja myös museoiden sisäisessä toiminnassa.

Kantapuuta ylläpitävä konsortio, Lusto – Suomen Metsämuseo, Lapin metsämuseo, Pielisen museo, Nurmeksen museo, Verlan tehdasmuseo, Ilomantsin Museosäätiö ja Suomen Metsästysmuseo, on parhaillaan mukana kehittämässä uutta Collecte-kokoelmahallintajärjestelmää. Collecte tulee kehittämään Kantapuu.fi-palvelua mm. joustavammilla hakuominaisuuksilla ja yhteisöllisen tiedontuottamisen mahdollisuuksilla. Samalla museoiden oma kokoelmahallinta paranee olennaisesti.

Collecten toteutus tapahtuu noin 30 museon ja muun muistiorganisaation ja tamperelaisen järjestelmätoimittaja Userix Oy:n yhteistyöllä ketterän kehittämisen keinoin. Digitaalisuus sinänsä ja erityisesti uudet tekniikat antavat monia mahdollisuuksia museoiden kokoelmatyön kehittämiseen ja parempien museopalveluiden toteuttamiseen. Kun kehittämisessä yhdistetään tiiviisti saman suunnittelupöydän äärellä teknologia- ja järjestelmäosaamista museoiden kokoelmahallinta- ja sisältöosaamiseen, syntyy innovatiivisia ajatuksia ja ratkaisuja. Collecte-järjestelmä saadaan käyttöön vuoden 2017 aikana. Kantapuu-museoiden liittymistä Collecte-järjestelmäkehittämiseen on tukenut Metsämiesten Säätiö.

Kantapuu.fi-palvelusta on kehittynyt reilussa vuosikymmenessä metsäkulttuurin ja metsähistorian käytetyin hakupalvelu, jossa käyttäjiä palvelevat koko ajan karttuvat digitoidut kokoelmat: tällä hetkellä 36 000 museoesinettä, 135 000 valokuvaa ja videota, 2800 arkistoyksikköä ja 26 000 julkaisua taustatietoineen. Pääosa Kantapuun sisällöistä haravoidaan myös keskeisiin kansallisiin ja kansainvälisiin hakupalveluihin, kuten finna.fi ja europeana.eu.

Lisätietoja:

Kokoelmapäällikkö Leena Paaskoski, Lusto - Suomen Metsämuseo, leena.paaskoski(at)lusto.fi

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.