Metsätalouden sosiaalinen kestävyys ja sitä tukevat käytännöt -väitöskirjahanke

maanantai, 16.01.2023

Itä-Suomen yliopiston ja Helsingin yliopiston ohjaamassa ja Metsämiesten Säätiön rahoittamassa väitöskirjahankkeessa tutkitaan metsätalouden sosiaalista kestävyyttä, koska sen uskotaan vähentävän konfliktiherkkyyttä metsätalouteen liittyvässä yhteiskunnallisessa keskustelussa. Hankkeessa selvitetään, miten metsäpolitiikassa on määritelty sosiaalinen kestävyys, kuinka vaikuttavaa metsäpolitiikka on ollut sosiaalisen kestävyyden näkökulmasta ja kehitellään moniarvoisuutta rakentavia metsätalouden ja -politiikan toimintatapoja.

Väitöskirjahanke alkoi Metsämiesten Säätiön tukemana lokakuussa 2022 ja jatkuu vuoden 2024 loppuun asti, kertoo väitöskirjatutkija Teija Kanniainen Itä-Suomen yliopiston Metsätieteiden osastolta. Hankkeesta tekee kiinnostavan se, että siinä sovelletaan uusia kestävyys- ja yhteiskuntasuunnittelun käsitteitä, kuten ”kehittelykumppanuudet”, joiden avulla rakennetaan sosiaalista kestävyyttä. Teorian kehittämisen lisäksi uusia työtapoja muodostetaan käytännön toimijoiden kanssa metsäpolitiikkaan ja metsissä tapahtuvaan toimintaan liittyvissä tilaisuuksissa.

Hankkeessa järjestetään vuonna 2023 kaksi tilaisuutta, joissa syvennytään sosiaalisen kestävyyteen metsäsuunnittelun ja eri kehittämishankkeiden (esim. metsiin liittyvää liiketoimintaa koskien) yhteydessä. Näistä tiedotetaan lisää vuoden 2023 aikana. Myös osatutkimuksien analyysien senhetkisistä tuloksista kerrotaan tilaisuuksissa.

Lisätietoja:
Väitöstutkija Teija Kainniainen, Itä-Suomen yliopisto, teija.kanniainen(a)uef.fi, puh. +358503430278
Tutkimusjohtaja Jukka Tikkanen, Itä-Suomen yliopisto, jukka.tikkanen(a)uef.fi, puh. +358505942049
 

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.