Opiskelijavaihto Brno, Tsekki

maanantai, 22.02.2016

Olin opiskelemassa Tsekissä syyslukukauden 2015-2016. Opiskelupaikkani, Mendel yliopisto sijaitsee yli 400 000 ihmisen kaupungissa nimeltään Brno. Lähdin reissuun parantaakseni englannin kielitaitoani ja oppiakseni eurooppapaista metsänhoitoa. Valitsin kursseihin myös kielikurssin ja riistanhoidon parantaakseni yleistietämystäni. Odotin olevani pääasiassa tekemisissä paikalliseten opiskelijoiden kanssa.

Todellisuus opiskelusta yllätti positiivisesti. Opetus koostui luennoista, maastoreissuista sekä esitelmistä. Kurssien päätteeksi järjestettiin koe. Opiskelijat olivat kursseilla lähes pelkästään vaihto-opiskelijoita ja meitä oli pitkälti yli kymmenestä maasta. Opettajat puhuivat pääosin hyvää englantia ja luennot olivat pitkälti opettajan monologia.

Maastoreissut olivat todella mielenkiintoisia kokemuksia. Vierailimme metsissä mittaamassa puita, ihmettelemässä paikallisia menetelmiä ja tutkimassa puiden tauteja. Vierailimme myös sahalaitoksilla tutustumassa niiden toimintaan. Jokaisella kurssilla pidettiin esitelmä luokan edessä. Esitykset olivat hyvin pitkälti ”kerro miten asia on kotimaassasi” - tyylisiä, joten opimme toisiltamme muutakin kuin vain Tsekkiläistä metsätaloutta.

Viikonloppuisin matkustelin paljon. Yliopiston tuutorit järjestivät monia hienoja reissuja ympäröiville alueille, mutta matkustelin paljon myös omatoimisesti pienellä porukalla. Student Agency busseilla pääsi tutustumaan edullisesti Keski-Euroopan hienoimpiin kaupunkeihin. Brnoossakin oli paljon nähtävää. mm. hienoin elaintarha, jossa olen koskaan käynyt. Harrastan frisbeegolfia, johon löysin ratoja myös Brnoosta ja sen lähialueilta. Pääsin myös mukaan kilpailuihin haastamaan paikalliset taiturit. Tsekkiläiset frisbeegolfaajat ovat todella mukavaa porukkaa. He auttoivat minua muun muassa löytämään liikuntamahdollisuuksia tasapainottamaan oluen ja rasvaisen ruoan aiheuttamaan pömpötystä.

Asuntolat, joissa asuin olivat alkuun pieni shokki. Huoneeni oli muutaman neliön ”hytti”, jonka jaoin minulle ennestään tuntemattoman äijän kanssa. Wc-, suihku-, ja keittiötilat olivat yhteiset, eivätkä kovinkaan hyvin siivotut. Alkushokista selvittyäni asuntolat osoittautuivat lopulta todella viihtyisäksi ja tärkeäksi osaksi kokemusta. Oman kerroksen ihmisistä muodostui luottokavereita kun teimme ruokaa porukalla ja  juttelimme niitä näitä käytävillä tavatessa. Järjestimme keittiössä kansainvälisiä illallisia, joissa kuka vaan pääsi kokkaamaan muille oman maansa ruokia. Myös kaikki suuret juhlat saivat alkunsa juuri asuntoloilta kun koko porukka kokoontui talon alakerran baariin.

Vaihto oli minulle todella opettavainen ja silmiä avaava kokemus. Pääsin näkemään maailmaa, opin tuntemaan ihmisiä ja sain hyviä ystäviä erilaisista kulttuureista. Löysin itsestäni myös avoimemman ja sosiaalisen puolen. Opin paikallista kieltä ja yksittäisiä sanoja ainakin kymmenestä muusta kielestä. Ammatilliselta puolelta  ajateltuna opin tuntemaan eurooppalaista metsänhoitoa ja paransin englannin kielitaitoani kuten tavoitteena olikin.

Todelliset hyödyt ovat kuitenkin paljon suuremmat kuin mitä osaan tähän edes kirjoittaa. Sain monipuolista yleistietoa ja uusian näkökulmia. Kehityin myös todella paljon yleisön edessä esiintymisessä, jota aikaisemmin jännitin.

Lisätietoa:

Juuso Riittinen, Mikkelin ammattikorkeakoulu, Metsätalous, juuso.riittinen(at)edu.mamk.fi

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.