Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.

Puhetta puusta podcast: Kraa Kraa valmistaa ekologisesti ja eettisesti toteutettuja puisia silmälasikehyksiä

keskiviikkona, 20.11.2019

Kuuntele podcastista kuinka Tampereella sijaitseva Kraa Kraa Eyewear Oy valmistaa puisia silmälasi- ja aurinkolasien kehyksiä. Puualan artesaaniksi opiskellut Matti Hänninen alkoi kehysvalmistajaksi, kun ei löytänyt itselleen sopivia kehyksiä. Vuonna 2012 yrittäjänä aloittanut Hänninen suunnittelee kehykset itse. Hän on kehittänyt kehysten valmistukseen CNC-jyrsimelle soveltuvan valmistusmenetelmän.

Tuotteessa yhdistyvät puu, muotoilu, käsityö ja teollinen valmistus

Kraa Kraa kehysten valmistus on asiakaslähtöistä, kehykset räätälöidään kunkin asiakkaan kasvojen ominaisuuksiin sopivaksi. Ihmisten ympäristötietoisuus lisää kiinnostusta puuvalmisteisiin kehyksiin. Kraa Kraan tuotteet merkitsevät asiakkaalleen laadukasta ekologisesti ja eettisesti valmistettua vaihtoehtoa. Noin 200 kehysparia vuodessa valmistava Kraa Kraa edustaa uuden sukupolven käsityöhön perustuvaa pienimuotoista puunjalostusta, jossa yhdistyvät puu, muotoilu, käsityö ja pienteollinen valmistus.

Kraa Kraan tarina

Puualan artesaanille Matti Hänniselle puu oli tuttu materiaali, jonka valinta silmälasien ja aurinkolasien kehysmateriaaliksi oli luonnollinen valinta. - Silmälasikehyksiksi puu on haastava työstettävä, mutta se mahdollistaa haluamani kehyksien muodon, rakenteen sekä mekaaniset ominaisuudet. Puukehykset ovat keveitä, joustavia ja kestäviä.

- Puun käyttö uusiutuvana materiaalina on kiinnostavaa. Kehyksien pitkä elinkaari ja korkea asiakastyytyväisyys kuitenkin ovat Hännisen mukaan tuotteen todellista ekologisuutta. Puu mahdollistaa kehyksen muotoilun ja räätälöinnin kunkin asiakkaan kasvojen ominaisuuksiin sopivaksi.

Teollisen valmistuskonseptin kehittäminen ideasta valmiiksi kehyksiksi vei Hännisen mukaan neljä vuotta. – Opiskelin samalla tuotekehittäjän ammattitutkinnon, josta oli hyötyä sarjatuotannon kehitystyössä. Tein valmistusmenetelmät ensin kuntoon valmistamalla 24 kappaleen kehyssarjan, jolla testasin markkinoita ja hain uskottavuutta tuotteelle. Vasta nyt kuuden-seitsemän toimintavuoden jälkeen on kyetty satsaamaan myös markkinointiin ja myyntiin.

Valmis tuote on puheenvuoro muotoiluun

Yhtenä harvoista Euroopassa toimivista puisten silmälasikehyksien valmistajista Hänninen suunnittelee ja tekee kehysten valmistuksen kaikki vaiheet itse. – Valmistusajat ovat vuosien varrella kutistuneet neljännekseen alusta. Vaikka tuote on pieni, sen valmistuksessa on otetta huomioon monia seikkoja kuten optiikan vaatimukset ja ihmisen korvien ja nenän mitat.

- Ihmisillä on erilaisia kasvonpiirteitä. Kehyksien on sovittava niihin ja pidettävä linssit oikeassa asennossa ja oikealla etäisyydellä pupilleista. On ymmärrettävä ihmisen anatomiaa, jotta saa kustomoitua kullekin asiakkaalle sopivat kehykset.
Hänninen kokee käyvänsä sankojen muotoilussa dialogia muiden valmistajien kanssa. - Valmis tuote on minun puheenvuoroni muotoiluun, joka välittää tekijänsä viestiä.

Kädentaitoja ja yrittäjyyttä

Hännisen mukaan puukehysmarkkina on erittäin kilpailtu. - Aasiasta tuodaan paljon puukehyksiä, joita asiakas ei aina tunnista tuontitavaraksi. 50-100 euron kehyksien kanssa emme voi kilpailla. Tällaisen kotimaisen kehyksen arvonlisänveron tulisi olla alhaisempi, mikä parantaisi hieman tuotteemme kilpailukykyä kotimarkkinoilla ja yrityksen työllistämismahdollisuuksia.

- Kehykset valmistetaan etupäässä kotimaisesta koivusta. Hankimme puutavaran valmiina viiluina, joiden on oltava todella korkealaatuisia. Olemme löytäneet tähän hyvän toimittajan. Valmistamme myös kehysten kotelon puusta, kun emme saaneet tarpeeksi laadukasta pahvituotetta Suomesta.

Tuotannon ensi vaiheessa liimataan kuusi kerrosta viilua paineilmapuristuksella. Tämän jälkeen aihio menee CNC-jyrsimeen, jonne on ohjelmoitu tehtävän tuotteen mitat.

- Kaikki prosessit suunnittelusta valmiiseen tuotteeseen palvelevat asiakasta. Halu tehdä hienoa tuotetta pitää motivaation aina korkealla. Tärkeintä on tehdä koko ajan ja haastaa itseään jatkuvaan oppimiseen.

Hännisen viesti puualan käsityötekijäksi aikovalle on, että kädentaitojen lisäksi on opiskeltava yrittäjyyttä. – Minullakin oli romanttinen ajatus pikku verstaasta, josta ihmiset ostavat laadukkaita tavaroita. Mutta ei se niin toimi.

- Ei myöskään riitä, että valmistat tuotteen muutaman kerran, koska valmistusmenetelmä, laatu ja nopeus löytyvät vasta ajan myötä. Kun ennen hioin kehyksiä tunnin, nyt siihen riittää vartti.

Puu antaa Hännisen mielestä mahdollisuuksia monenlaiseen tuotantoon. – Minun yritykseni kaltaiset pienet verstaat saavat näkyvyyttä netin kautta ja sen kautta olemme saaneet jalansijaa markkinoilla. Pyrimme löytämään kotimaassa joka kaupungista optikkoliikkeen, jonka kautta saamme tuotteen näkyville. Jotta tuotteen saa optikolle, sen pitää helppo linssitettäväksi.

- Ympäristötietoinen markkina lisää kiinnostusta puuvalmisteisiin kehyksiin. Asiakkaalle eniten merkitsee kuitenkin tuotteen laatu. Sen pitää olla ekologisesti ja eettisesti toteutettu. Käsityönomainen pienteollinen valmistus on vain väline siihen pääsemiseksi.

Markku Laukkanen ja Mikko Viljakainen

Lisätietoja:

Markku Laukkanen, markku.laukkanen(a)audiomedia.fi,

Matti Hänninen, 045 2621244, info(a)kraakraa.com

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.