Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.

Savottarakennusten pärekattojen kunnostaminen Pielisen museossa Lieksassa

tiistaina, 01.10.2019

Lieksan kaupungin omistaman Pielisen museon metsätyöosasto "Savotaranta" on valtakunnallisesti merkittävä metsätyöperinteen tallentamis- ja tutustumiskohde Lieksassa. "Savotarantaan" on koottu monipuolinen kokoelma savotta- ja uittotöihin liittyviä rakennuksia ja rakenteita Lieksan ja Pielisen Karjalan alueelta. Kesän 2019 aikana "Savotarannassa" kunnostettiin kolmen savottarakennuksen pärekatot. Savotan saunan, amparin eli hartsuaitan ja Sarvijoen uittomajan pärekatot olivat lahonneet ja ne piti uusia. Vanhat pärekatot purettiin ja uudet tehtiin välittömästi entisten tilalle. Kunnostamistyön teki Lieksan Kiinteistöt Oy.

Savottarakennusten pärekattojen kunnostaminen takaa kunnostettujen rakennusten säilymisen metsätyöperinnettä esittelevän "Savotarannan" kokonaisuuden merkittävinä osina. Myös rakennuksissa olevien esineiden säilyminen on turvattu, kun katot ovat kunnossa.

"Savotarannassa" on yhteensä 18 metsätyö- ja uittoperinteeseen liittyvää rakennusta ja rakennelmaa aina kämppälakia edeltävältä ajalta 1950-luvulle saakka. Alueella on mm. savottakämpät 1930-, 1940- ja 1950-luvuilta sekä näyttelykämppä, jossa esitellään metsä- ja uittotyöhön liittyvää esineistöä ja valokuvia. Suurien metsätyövälineiden esittelyä varten on rakennettu kaksi näyttelyhallia. "Savotarannan" avajaiset olivat 16.8.1970.

Savotan saunan, amparin ja Sarvijoen uittomajan pärekattojen kunnostamishanketta on rahoittanut Metsämiesten Säätiö.

Lisätietoja:

Museonjohtaja Liisa Eskelinen, Lieksan kaupunki/Pielisen museo, liisa.eskelinen(a)lieksa.fi, puh. 0401044150

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.