Vaihto-opiskelu Saksassa

maanantai, 12.04.2021

Opiskelen Mikkelissä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa metsätalousinsinööriksi kolmannetta vuotta. Lähdin syksyllä 2020 Saksaan Eberswaldeen suorittamaan vaihto-opintojani ja saavuin keväällä 2021 takaisin Suomeen jatkamaan tutkintoani. Vaihto-opinnot sisältyvät koulutukseeni, koska olen valinnut opiskella kansainvälistä metsätaloutta niin sanottuna vapaa valintaisena opintokokonaisuutena. Opiskelin Saksassa korkeakoulussa nimeltä Eberswalde University For Sustainable Development. Opiskelin kansainvälistä metsäekosysteemien hoitoa (international forest ecosystem management, IFEM), joka poikkeaa jonkin verran suomalaisesta metsätalousinsinöörin koulutuksestani. Koulutus järjestettiin englanniksi, koska linja on kansainvälinen, mutta opiskelin lisäksi hieman saksan kieltä. Vaihdossa olin yhteensä noin viiden kuukauden ajan ja asuin opiskelija-asunnossa melko lähellä kampusta. Vallitsevan maailman tilanteen vuoksi opiskelu tapahtui lähestulkoon kokonaan etänä.

Vaihdon aikana opiskelin paljon erilaisia aiheita. Opiskelin muun muassa sosioekonomian alkeita, data-analyyseja, puusta raaka-aineena, Euroopan puukauppaa, Ghanan biotuote- ja metsäteollisuudesta, kansainvälisistä tekijöistä metsänhoidossa ja kaukokartoitusta sekä QGIS-ohjelman käyttöä. Opiskelu oli melko erilaista Suomeen verrattuna. Opin vaihto-opiskelujeni aikana todella paljon metsäekosysteemien hoidosta kansainvälisesti. Suomessa koulutus on todella Suomeen ja suomalaiseen  metsätalouteen keskittynyttä, joten oli todella hienoa päästä oppimaan uusia asioita. Opin myös paljon lisää datan käsittelystä sekä QGIS:n käytöstä. Uskon, että varsinkin QGIS:n oppimisesta on minulle jatkossa hyötyä. Kaiken uuden kartuttamani tiedon lisäksi opin, miten paljon suomalaista metsätaloutta arvostetaan ja opin myös itse arvostamaan sitä entistä enemmän. Suomessa kun asiat tehdään pääsääntöisesti hyvin ja huolella sekä kestävän metsätalouden mukaisesti. Koin usein vaihto-opiskelujeni aikana ylpeyttä siitä, mistä tulen ja kerroin ilo mielin muille suomalaisesta metsätaloudesta sekä omasta koulutuksestani.

Metsämiesten Säätiön apurahasta on minulle taloudellista hyötyä. Vaihto-opiskelun vuoksi, minulla kului enemmän rahaa, mitä normaalisti Suomessa tuossa ajassa olisi kulunut. Koska opiskelin Saksassa, minun tarvitsi tietysti ostaa sinne lentoliput ja vakuutukset sekä vuokrata asunto. Muita pakollisia ja hyödyllisiä hankintoja olivat julkisen liikenteen kulkulippu, nettiyhteys, lukuvuosimaksu, ruoka sekä opiskelumateriaali ja koulutarvikkeet. Lisäksi pidin vuokra-asuntoni Suomessa.

Lisätietoja:

opiskelija Petra Matikka, Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu, petraematikka(a)gmail.com

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.