Metsäylioppilaiden ekskursio Portugaliin

torstaina, 03.11.2022

Metsäylioppilaat ry. alakerhot MyFor ja Puukaupallinen Kerho ry. järjestivät 35 innokkaalle metsäylioppilaalle 11 päivän mittaisen opintomatkan Portugaliin 27.9.–7.10.2022. Matkan toteutuksesta vastasi Puukaupallinen Kerho ry. Matkan kohteiksi oli valikoitunut Lissabon ja Porto, sekä vierailu Portugalin historiallisesti merkittävään Évoran kaupunkiin. Opintomatkan tavoitteet vastasivat Puukaupallinen Kerho ry:n säännöissä mainittuja tavoitteita metsäylioppilaiden verkostoitumisen edistämisestä, näkökulmien  laajentamisesta, sekä oman alan ymmärryksen lisäämisestä.

Vierailimme Évoran kaupungissa, johon olimme järjestäneet paikallisen oppaan järjestämän päiväkierroksen. Saimme kattavan katsauksen Portugalin sekä paikalliseen historiaan vierailemalla entisellä palatsialueella ja Évoran katedraalissa. Palatsialueen Portugalin entisistä siirtomaista tuodut eksoottiset puulajit ja alueen laajat korkkitammi- ja eukalyptusmetsät avarsivat alueen maankäytöllistä historiaa. Vierailimme myös kaupungin liepeillä sijaitsevassa korkkitehtaassa, jossa pääsimme tutustumaan korkin valmistusprosessiin. Korkin valmistuksen ollessa Portugalin suurin metsäalan tulonlähde, oli erittäin mielenkiintoista nähdä ja saada tietoa valmistusprosessista ja korkin valmistuksen merkityksestä Portugalille.

Lissabonissa vierailimme myös Lissabonin yliopiston Istuto Superior de Agroniomiassa (ISA), jossa paikallisen International Forestry Students’ Associationin (IFSA) opiskelijajäsenet esittelivät meille yliopistonsa Centro de Estudos Florestaisin (CEF) toimintaa ja keskeisellä sijainnilla olevaa 100 hehtaarin kokoista kampusaluetta.

Vierailulla käytiin paljon keskustelua Suomen ja Portugalin metsäalan koulutuksen ja metsäteollisuuden yhtäläisyyksistä ja eroista. Vierailu antoi uusia näkökulmia ja avarsi ymmärrystä portugalilaisesta metsäteollisuudesta ja -koulutuksesta. Vierailimme myös Suur-Lissabonin alueella sijaitsevassa Sintra-Cacaisin kansallispuistossa, jossa sijaitsee Unescon maailmanperintökohde, Penan kansallinen palatsi.

Portossa vierailimme Porton yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa. Tutustuimme kasvitieteellisen puutarhan valtavaan kasvilajistoon, johon kuului noin 1300 erilaista kasvia ja puuta. Tutustuimme myös omatoimisesti Porton kaupunkiin ja sen lukuisiin historiallisiin kohteisiin.

Metsämiesten Säätiön avustus mahdollisti opintomatkan jouhean toteutuksen ja avustus käytettiin kokonaisuudessa kattamaan opintoretken matkakustannuksia. Opintomatkalle annetut tavoitteet saavutettiin ja matkasta saadun palautteen perusteella monelle opintomatkalle osallistuneelle metsäylioppilaalle matka oli ikimuistoinen.

Lisätietoja:
metsäylioppilas Mikko Manninen, Puukaupallinen Kerho ry, mikko.st.manninen(a)helsinki.fi, puh. +358 50 557 2092
 

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.