Metsätyömieskotien toiminta siirtyy historiaan

perjantaina, 15.01.2016

Suomen viimeinen metsätyömieskoti, Palosalmen metsätyömieskoti, on muuttanut toimintansa Palosalmi-kodiksi. Se tarjoaa nykyään yksilöllistä ja turvallista palveluasumista ikäihmisille sekä ikääntyville mielenterveys- ja päihdekuntoutujille maaseutumiljöössä. Metsämiesten Säätiön pitkäaikainen tuki Palosalmen metsätyömieskodiksi päättyi vuoden vaihteessa yhteisymmärryksessä kodin ja sen toimintaa organisoivan Rovalan Setlemetti ry:n kanssa. Metsämiesten Säätiö on rahoittanut Palosalmen metsätyömieskodin toimintaa yhtäjaksoisesti Säätiön ensimmäisestä täydestä toimintavuodesta 1949 lähtien nykyrahassa yhteensä miljoonalla eurolla. Säätiön tuen jatkaminen ei ollut enää mahdollista Säätiön sääntöjen ja kodin toiminnan muuttumisen vuoksi.

Palosalmen metsätyömieskoti perustettiin noin 30-paikkaisena kotina Rovaniemeltä 40 km päähän Songan kylään Palojärven rannalle vuonna 1949. Vuosikymmenten saatossa kodissa on asunut kaikkiaan lähes kuusisataa asukasta. Viimeisen vuosikymmenen aikana asukaskunta on vaihtunut vanhoista metsätyömiehistä lähes kokonaan muiksi ikäihmisiksi.

Säätiön tuki mahdollisti jätkille edullisen asumisen, mikä oli merkittävää, sillä jätkien eläkkeet olivat varsin pieniä. Säätiön avustusta ohjattiin myös jätkien viriketoimintaan ja siinä tarvittavien välineiden ja tavaroiden sekä materiaalien hankintaan. Toiminnasta syntyi mm. poronnahka reppuja, joita Säätiö hankki vuosien aikana kymmenittäin mm. metsäalalta tohtoriksi väitelleiden lahjoiksi. Viriketoimintaan kuului myös kesämatkat, jotka suuntautuivat Lapissa ja Rovaniemen alueella erilaisiin tapahtumiin ja tilaisuuksiin, muihin kotimaan kohteisiin, pohjoismaihin ja pidemmällekin. Ilman avustusta suurin osa kotimaan matkoista ja kaikki ulkomaan matkat olisivat jääneet toteutumatta. Toteutetut matkat olivat kunniavelkaa yhteiskunnalta suomalaisen perushyvinvoinnin rakentajille ja tästä kunniavelasta Metsämiesten Säätiö otti vastuun.

Myös Palosalmen Metsätyömieskodin 50 vuotisjuhla ja juhlavuoden tapahtumat vuonna 1999 kyettiin toteuttamaan Säätiön myöntämällä erillisellä avustuksella. Pääjuhlassa monisatapäinen vieraiden joukko sai tutustua juhlan yhteydessä asuinrakennuksena toimivan Koivikon vanhaan päätyyn avattuun museohuoneeseen, jonne koottiin sekä tavaroita että valokuvia kertomaan menneestä metsätyömies- ja uittoajasta. Rovaniemellä sijaitsevaan Tavivaaran hautuumaalle pystytettiin juhlavuonna kolmiosainen hautamuistomerkki ”Elämän rytmi” poisnukkuneiden jätkien muistoa kunnioittamaan. Vuonna 2008 saatiin vielä toiseen hautamuistoalueeseen 4. hautuumaalle myös hautamuistomerkki siellä lepäävien muistoa kunnioittamaan.

Säätiön rahoitushistoria metsätyömieskodeille oli pitkä, mutta maailma muuttuu. Säätiön sääntöihin kirjattu metsämiesten hyvinvoinnin tukeminen on tänä päivänä Säätiön toiminnassa koko metsätalousalan osaamisen, motivaation ja johtamisen tukemista, mihin voi tutustua lähemmin osoitteessa www.metsahyvinvointi.fi. Suomessa toimi vielä 2000-luvun alussa kaikkiaan neljä metsätyömieskotia: Rovaniemellä Palosalmella, Kainuussa Puolangalla, Lieksassa Ruunaalla ja Nurmeksen Uurossa. Metsätyömieskodit tarjosivat yksinäisille jätkille mieluisan ja edullisen yhteiskodin vanhuuspäiviksi.

Lisätietoja:    

Toiminnanjohtaja Ossi Takkinen, Rovalan Setlementti ry, puh. 0400 698 598

Toimitusjohtaja Ilari Pirttilä, Metsämiesten Säätiö, puh. 050 598 9920

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.