Aineisto avaa laajan kirjon metsäammattilaisten, metsänomistajien ja laajemminkin suomalaisten metsäsuhteisiin sekä esimerkiksi niissä vaikuttaviin tunteisiin, muistoihin ja kehollisiin kokemuksiin. Kerättyä aineistoa tulkitaan parhaillaan viidessä eri tutkimuksessa. Siitä on valmistumassa kaksi väitöskirjaa ja kaksi maisterintutkielmaa eri tieteenaloilta sekä yksi tietokirja. Tutkimushankkeessa myös arvioidaan metsäsuhteiden tulevaisuuskuvia. Metsäsuhdetutkimus on herättänyt kiinnostusta ja hankkeen tutkijat ovat osallistuneet useisiin tieteellisiin ja myös populaareihin tilaisuuksiin. He ovat myös avanneet tutkimusta sekä metsäalan viestimissä että muussa mediassa.
Metsäalan ammattilaisten työnkuva ja toimintaympäristö ovat suuressa muutoksessa muun muassa digitalisaation, ilmastonmuutoksen ja kiihtyvän metsäkeskustelun vuoksi. Metsäammattilaiset tarvitsevatkin jatkossa uusia taitoja ja osaamista työhyvinvointinsa takaamiseksi, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n koordinoima selvitys. Selvityksessä on esitetty tätä varten uusia valmennuspaketteja, joiden pilotoinnin aloittaa Työtehoseura jo kevättalvella.
Pääosin Metsämiesten Säätiön rahoittama Metsätyö on toinen luontoni –videohanke on Northern Forest & Wood ry:n, tuttavallisemmin Puuyhdistyksen ponnistus. ”Toimme esille alan ammattilaisia, jotka ovat vastuussa toisten omaisuuden hoidosta. He elävät ja hengittävät suomalaista metsää paitsi työssään myös vapaa-ajallaan luontoharrastusten kautta. Heidän suhteensa metsään on ainutlaatuinen”, kertoo Kati Jurkko Hauki Mediasta. On tärkeää, että metsäammattilaisten työ ja arki tulee näkyväksi myös videoiden kautta.
Kunnissa on monta polkua vähähiiliseen rakentamiseen. Yhä useampi kunta on kirjannut kuntastrategiaan tavoitteeksi rakentamisen vähähiilisyyden osana ilmastotavoitteita. Monet esimerkkikunnat korostavat puurakentamisen aluetalousvaikutuksia, jotka syntyvät lähellä olevien metsien jalostamisesta paikallisissa yrityksissä rakentamisen tuoteosiksi ja oman työvoiman käytöstä. Sivusto www.puussaontulevaisuus.fi toimii puurakentamisen tietoa kokoavana portaalina, joka linkittää tarinoista syvällisemmän faktatiedon äärelle. Julkaisun puurakentamisen kohteet toimivat hyvien käytäntöjen esimerkkeinä antamaan virikkeitä vähähiiliseen puurakentamiseen.
EU:n metsäpolitiikkaa pidetään suurimmissa sosiaalisen median keskusteluissa usein kohtuuttomana ja liian pitkälti vain yksisuuntaisesti ylhäältä alaspäin tapahtuvana vallankäyttönä. Somessa kuitenkin myös tavallinen kansa pääsee ääneen.
Alustavien tulosten mukaan EU:n metsästrategiaa arvioitiin useimmiten hyvin negatiivisesti, samoin kuin EU:n kansallisvaltioiden metsäasioihin kohdistuvaa vallankäyttöä ylipäätäänkin. Monet keskustelijat mielsivät itsensä ja omana pitämänsä yhteisön – suomalaisten ja joissain tapauksissa erityisesti maaseudun ihmisten – olevan kohtuuttoman vallankäytön kohteena.
Metsämiesten Säätiön tavoitteena on vahva ja kansainvälisesti verkottunut metsäala. Rahoittamalla metsäalan opiskelijoiden toimintaa, erityisesti ulkomailla, Säätiö haluaa rakentaa kansainvälisesti verkottunutta vahvaa metsäalaa Suomessa. Olemme rahoittaneet metsäalan opiskelijoiden kansainvälisiä opintoja, opintomatkoja ja harjoitteluja viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana 766 000 eurolla. Niinikään tuemme MEOL - Metsäalan opiskelijat ry:n sekä Helsingin ja Joensuun metsäylioppilaiden toimintaa vuosittain. Säätiö on rahoittanut opiskelijajärjestöjä kymmenen vuoden aikana 205 000 eurolla. Rahoitusta on jälleen haettavissa 1.12.2022-31.1.2023.
Metsäalan Johtamisakatemian kursseja on järjestetty vuodesta 2015, ja niille on osallistunut jo noin 350 henkeä, jatkokurssit mukaan lukien lähes 450. Kursseja on ollut kaiken kaikkiaan 16. Osallistujat kutsutaan kursseille henkilökohtaisesti, ja he edustavat metsäsektorin eri osia monipuolisesti. Johtamisakatemian I-kurssi koostuu tärkeistä ihmisten johtamisen teemoista, joihin osallistujia johdattavat alan huippuasiantuntijat. Pääteemoina ovat vuorovaikutus, sisäinen motivaatio, työn mielekkyys, positiivinen psykologia ja psykologinen pääoma.
Työyhteisön hyvä tyyppi -stipendejä on saanut lähes 150 henkilöä. Stipendin saajista 1/5 on naisia. Eniten stipendejä on haettu ja myönnetty asiantuntijoille. Stipendin myöntämisperusteita ovat itsensä johtaminen, vastuun ottaminen, oppiminen ja opastaminen sekä rehdin ja luotettavan metsämieshengen ylläpitäminen. Stipendin myöntämisperusteita eivät ole palvelusvuodet, merkkipäivä tai ulkoinen syy.
Osaavat ja motivoituneet nuoret ovat tärkeitä metsäalan menestymiselle tulevaisuudessa. Metsämiesten Säätiö on jälleen myöntänyt 300 euron arvoisia stipendejä 28:lle alan opinnoista valmistuvalle nuorelle. Stipendin myöntämisperusteita ovat hyvä opiskelumenestys, ammattiosaaminen sekä rehdin ja luotettavan metsämieshengen luominen. Stipendiesityksen tekee oppilaitos. Kevään valmistujien osalta stipendin saajat on juuri julkaistu.
Metsäalan ammattilaisten ääni ei kuulu tarpeeksi. Nyt voit kehittää viestinnän taitojasi ja kantaa kortesi kekoon hyödyntämällä Hämeen ammattikorkeakoulun tuottamaa sähköistä koulutusaineistoa. Saat vinkkejä itsellesi sopivasta tavasta aloittaa vaikkapa sosiaalisen median käyttö ja miten osaamisen myötä voit laajentaa osallistumistasi. Metsäalan viestintäoppaaseen pääset Lue lisää -linkistä.