Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.

Suomen metsäopiskelijat EM-kilpailuissa Viron Luuassa

keskiviikkona, 17.06.2015

Sedu Tuomarniementien ja Seamk:n opiskelijoista koottu Suomen edustusjoukkue koki lukukauden päätöshuipentuman Viroon suuntautuneella kisamatkalla. Nelihenkinen joukkue edusti Suomea metsä-opiskelijoiden EM-kilpailussa, jossa lajeina olivat metsätaitoilu ja moottorisahaus. Viron Luuassa järjestettyihin kisoihin otti osaa tänä vuonna yhteensä 17 maata.

Tiukan kokonaiskisan voiton vei Saksa, hopeaa otti isäntämaa Viro ja kolmas sija meni Italiaan. Suomen joukkue saavutti sijan 12. Pohjoismaista Ruotsi oli 13. ja Norja ylsi kuudennelle sijalle.

Suomalaisille metsäopiskelijoille tutun näköiset Keski-Viron metsät aiheuttivat yllätyksen. Arvioinnissa kuutiomäärät jäivät reilusti alakanttiin ja metsätaitoilun joukkuetuloksissa Suomi jäikin sijalle 15. Pohjoismaista parhaiten menestyi Norja, joka saavutti sijan 9. Taitoilussa kisattiin myös ensiavun annossa ja tässä lajissa suomalaiset olivat ylivoimaisia ykkösiä.

Eteläpohjalaisille tasaisten maiden kasvateille Viron maisemat olivat uusi tuttavuus. Mesuri-metsäpalvelujen tuottajaksi tänä keväänä valmistuneet Joni Kojonen ja Juuso Filppula sekä metsäkoneenkuljettajaksi valmistunut Albert Länsivuori olivat kisaamassa toista kertaa EM- tasolla. Metsätalousinsinööriksi opiskelevalla Tomi Klemetillä oli myös takanaan yksi Em- kisamatka Puolaan sekä kaksi osllistumista moottorisahauksen SM-kisoihin.

Moottorisahauskisan kenttälajit oheisohjelmineen toteutettiin Tarton keskuskadulla ja tapahtuma kokosi laajan yleisön. Tässä kisassa Suomi sijoittui sijalle 11. Tulosta voidaan pitää erittäin hyvänä, koska kisojen taso on erittäin korkea. Esimerkkinä voidaan pitää puunkaatokisan tuloksia, jossa voittajaksi selviytynyt saksalaisopiskelija menetti täydestä potista vain yhden pisteen ja kaatosuunta poikkesi tavoitteesta vain 0,5 cm.

Opiskelijat pitivät vajaan viikon matkaa opettavaisena kokemuksena. Kisajärjestelyt pelasivat kiitettävästi ja monipuolista oheisohjelmaa oli järjestetty kisojen ajaksi. Eri maiden joukkueet pääsivät rock- konserttiin, Tarton tiedekeskukseen, seuraamaan drifting- esitystä ja viettämään iltaa virolaiseen perinnekylään.

Kisaan valmentautuminen aloitettiin jo viime syksynä ja se tuotti tulosta. Tavoitteellinen projekti toimii hyvin monipuolisena oppimisen välineenä. Omalta osaltaan kansainvälinen yhteistoiminta lisää metsäalan kiinnostavuutta ja samalla voidaan luoda uusia kontakteja eri maiden metsäopetuksen välillä.

Vuosittaisen EM-tapahtuman kattojärjestönä on Europea- international, jonka tarkoituksena on edistää maaseutualan koulutuksen yhteistyötä ja kehitystä Euroopan alueella. Metsäalan kisatapahtumia on järjestetty jo 14 kertaa. Seuraavat EM-kisat järjestetään vuonna 2016 Hollannissa.

Kisamatkan mahdollisti Koulutuskeskus Sedu ja Metsämiesten Säätiön sekä Suomen Metsäsäätiön myöntämät apurahat. Omalta osaltaan hanketta rahoitti myös Suomen Europea- organisaatio ja täydennystä matkakassaan opiskelijat hankkivat yhteisillä työprojekteilla talven aikana. Varustetäydennystä joukkue sai Andreas Stihl Oy:n kautta.

Lisätietoja:

Lehtori Esa Eloranta, Koulutuskeskus Sedu, Ähtäri, Tuomarnementie, esa.eloranta(at)sedu.fi

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.