Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.

Metsä- ja uittoperinnettä tuleville sukupolville vuonna 2017 tukkilaisleirikoulujen avulla

keskiviikkona, 06.06.2018

Keväällä ja alkukesällä 2017 markkinoitiin leirikouluja oppilaitoksille, yhteisöille ja esim. vapaasti saavutettavaksi lehti-ilmoituksen ja some markkinoinnin keinoin.

Järjestettävien leirikoulujen ohjelmaan kuuluu alussa pieni pala uittohistoriaa. Sen jälkeen tukkilaistaitoja esitellään teoriassa, jonka jälkeen seuraa käytännön harjoituksia tukilaistaidoissa. Käytännön tehtäviä ovat tukilla pysymisen perusteet, sestominen ja rullaus sekä närelenkin vääntö ja puomipuiden päiden valmistelu ja liittäminen. Tukkilaisleirille osallistuneet saavat näin hyvän käsityksen vaadittavista tukkilaisten perustaidoista sekä uiton työtehtävistä. Lisäksi osallistujat saavat konkreettisesti kokeilla omatoimisesti miltä tuntuu olla puiden päällä vedessä. Leirikouluja markkinoitaessa aikaisempien leirikoulujen tuloksia - taitojen oppimista - esitellään.

Pielisen-Karjalan tukkilaisperinne ry. järjesti toimintavuonna 2017 savotta- ja tukkilaisperinne koulutuksia ja esityksiä seuraavasti:

Tukkilaisleirikoulut

18.-19.6. Metsä- ja uittoperinnekoulutus Eerikkälän eräoppaat. Koulutuspaikkana Lieksa, Ruunaa, Siikajärvi, paikalla oli 16 eräopasta.

5.7. Hyytiälän koeasemalla uittoon- ja metsätyön perinteestä luento ja koulutus, paikalla oli 34 metsäylioppilasta.

1.-2.9. Silva metsämessut, uittotyön opiskelu ja hevossavottaan tutustuminen paikalla oli 18 metsätalousinsinööriopiskelijaa.

Tukkilaisleirikoulu ja perinnetapahtumat itsessään ovat olleet perinteen esilletuomista. Tapahtumista tehdyt lehtijutut ja sosiaalisessa mediassa jaetut kuvat ja ajatukset tuovat tapahtuman tutuiksi laajemmallekin kuulijakunnalle. Lisäksi taitoja on näytetty erilaisissa esittelyissä.

Esitykset

17.6. Hossa kansallispuiston avajaiset, uittoperinnenäytös, 200 katsojaa

1.7. Nurmes kulttuuripalvelut kaupungille, uittoperinnenäytös satoja katsojia satoja katsojia

7.-9.7 Sulkavan soutu, tukkilaistaitoesitykset, satoja katsojia

9.8. Ruunaa, Tähtikansanopistojen päivät 50-60 henkeä

12.8. Lieksan museo, Jätkän lauantai 160 henkeä

Kesä 2017 oli aktiivinen isojen ryhmien koulutus- ja näytöskesä. Hossan kansallispuiston avajaistapahtumaan osallistui myös Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Onnistuneet ja runsaasti näkyvyyttä saavat näytökset ovat tuoneet metsäperinnettä ison yleisön tietoon ja omalta osaltaan luovat myönteistä kuvaa myös nykyisestä metsätyöstä.

Lisätietoja:

Koulutuspäällikkö Mikko Saarimaa, Pielisen-Karjalan tukkilaiset ry, mikko.saarimaa(at)riveria.fi

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.