Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.

Metsäurheiluvuosi 2015

maanantaina, 11.01.2016

Vuoden 2015 aikana järjestettiin kahdet Metsäopetuksen ja kahdet metsäammattilaisten SM-metsätaitokisat. Vuonna 2015 sekä ammattilaisten talvi- että kesäkisoissa oli käytössä uudet säännöt. Tämä tarkoitti käytännössä sitä, että perjantain viestin tilalla oli henkilökohtainen pikakisa. Metsäväen EM-kisoihin osallistui sekä talvella että kesällä noin 30 hengen joukkue. Tukkilaisten SM-kisat jakaantuivat kahdelle eri paikkakunnalle, ne pidettiin Ylitorniolla ja Laukaassa.

Metsäammattilaisten SM-kisoissa perjantain pikakisa korvasi sekä kesällä että talvella aikaisemmin perjantaina käydyn piirien välisen metsätaitoviestin, jonka suosio on pikku hiljaa hiipunut erilaisista sääntökokeiluista huolimatta. Sääntöuudistus otettiin hyvin vastaan, sillä perjantain pikakisa keräsi talvella 128 ja kesällä 156 osallistujaa. Pikakisoissa iästä saatavat pistehyvitykset ovat pienempiä kuin lauantain normaalikisoissa, ajatuksena on innostaa nuoria osallistumaan aktiivisemmin kisoihin. Tämä tavoite ei valitettavasti täyttynyt.

Kansallisia talvikisoja järjestettiin 16 kpl ja kesäkisoja puolestaan 22 kpl. Kisat ovat oiva paikka eri organisaatioiden metsätoimihenkilöiden väliselle vuorovaikutukselle. Metsäopiskelijoiden SM-talvikisat pidettiin maaliskuussa ja kesäkisat lokakuussa. Talvikisoihin osallistui 20 opiskelijaa ja kesäkisoihin 18. Ammattilaisten SM-kisoihin ei osallistunut lainkaan opiskelijoita.

Suomen Metsäurheiluliiton sääntöjen mukaisin opiskelijastipendein opiskelijoita kannustetaan osallistumaan metsätaitokisoihin ja kehittämään arviointi- ja vuorovaikutustaitojaan. Jos nuorten kiinnostusta arviointitaitojen kehittämistä kohtaan ei saada herätettyä, uhkaavat kisat ukkoutua ja uhkana on niiden loppuminen jo lähitulevaisuudessa. Metsätaitoilun kummitoiminta, jonka tarkoituksena on saada nuoret kiinnostumaan metsän arvioinnista ja metsätaitokisoista, ei lähtenyt vieläkään toivotulla tavalla käyntiin.

Suomalaisista metsänomistajista ja metsäammattilaisista koostunut 32 hengen joukkue osallistui tammikuussa Sveitsissä pidettyihin Metsäväen 47. EM-hiihtoihin. Metsäväen 22. EM-suunnistuksissa, jotka puolestaan pidettiin elokuussa Unkarissa, oli suomalaisilla 29 hengen joukkue. Molemmissa EM-kisoissa menestys oli hyvä ja kisamatkat onnistuneita. Suomen Metsäurheiluliitto organisoi kansainvälisten kisamatkojen järjestämisen ja turvaa siten kansainvälisen vuorovaikutuksen jatkumisen.

Heinäkuussa käytiin Ylitorniossa Kattilakoskella sauvonnan ja koskenlaskun SM-kisat. Ja tukkilaismaratonin ja joukkuesoudun SM-kisat käytiin syyskuussa Laukaan TupasWillassa. Tukkilaistaidot ovat metsäperinnettä parhaimmillaan ja niiden jatkumisen turvaaminen erittäin tärkeää.

Suomen Metsäurheiluliitto ry. käyttää Metsämiesten Säätiöltä saamansa apurahan kansainvälisten kisamatkojen ja metsätaito- ja tukkilaiskisojen organisointiin ja metsäalan opiskelijoiden arviointitaitojen kehittämiseen. Apurahalla turvataan kisaperinteen jatkuminen myös tulevaisuudessa ja pyritään saamaan nuoria mukaan toimintaan.

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Mikael Eklund, Suomen Metsäurheiluliitto ry, dahlhempark(at)hotmail.com

Sihteeri-rahastonhoitaja Johanna Perkkalainen, Suomen Metsäurheiluliitto ry, johanna.perkkalainen(at)mhy.fi

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.