Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.

Sahanperän Savotta 2015 oli menestys

perjantaina, 02.10.2015

Rovaniemellä viikonloppuna vietetty, jo perinteiseksi muodostunut Sahanperän Savotta tapahtuma oli menestys. Metsäalan tapahtuma veti 5000 kävijää Metsähallituksen Rovaniemen toimipisteen Pilkkeen ja Arktikumin ympäristöön nauttimaan tapahtumasta aurinkoisessa säässä.

Metsäalan toimijat järjestivät Rovaniemi-viikon Sahanperän Savotta – tapahtuman nyt kolmatta kertaa. Koko perheelle suunnatun tapahtuman teemana oli tänä vuonna biotalous ja puurakentaminen. Biotalous on monelle käsitteenä arvoitus, jota tapahtumassa avattiin erityisesti metsäalan näkökulmasta monella tapaa.

Teeman mukaan käytiin erinomainen paneelikeskustelu, jonka vetäjänä toimi Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Mikael Pentikäinen. Panelisteina olivat Heikki Nivala Suomen metsäkeskuksesta, Sirpa Välimaa Stora Ensosta, Ville Sileäkangas Uusi puu – hankkeesta ja Sirpa Kurppa Luonnonvarakeskuksesta. Paneelin näkemys oli, että poliittisesti tehdään oikeita päätöksiä, mutta päätösten käytäntöön vieminen vaatii huomiota. Kuntien hankinnoissa, yritysten investoinneissa ja ihmisten arkisissa valinnoissa ympäristön huomiointi on vielä pienessä roolissa.

Maailman tekstiileistä 65 prosenttia valmistetaan öljystä, 30 prosenttia puuvillasta ja vain 5 prosenttia puukuidusta. Yhden puuvillakilon tuottamiseen käytetään 26 kertaisesti vettä puukuituun nähden. Veden säästämiseksi ja puuvillapeltojen ottamiseksi ravinnontuotantoon olisi puukuituisen tekstiilituotannon lisäännyttävä. ”Suomi voisi vaatettaa koko maailman”, sanoo Sirpa Välimaa. Heikki Nivala muistutti Suomen metsien kasvavan enemmän kuin koskaan. Lapissa pitäisi kaksinkertaistaa harvennushakkuiden määrä ja kolminkertaistaa taimikonhoitotöiden määrä nykyiseen verrattuna. Heikki muistuttaa myös, että vahvuuksiin kytkeytyy myös velvoitteita. Metsien käytön tulee pysyä kestävänä.

Erityisesti lapsiperheiden runsas määrä ilahdutti järjestäjiä. Näytteilleasettajien pisteillä kävi innostunutta väkeä päivän mittaan paljon. Näytteilleasettajat olivat erityisen tyytyväisiä kävijöiden uteliaisuuteen biotaloutta kohtaan. Tänä vuonna ehdotonta suosikkikohdetta on vaikea nimetä. Suunnistus, simulaattorit, laser-ammunta ja hevoskärryajelu vetivät pikkuväkeä koko päivän ajan. Myös ohjelmalavan runsas tarjonta kiinnosti yleisöä. Bilebändi, Hepokönkään Höppänä ja muut esiintyjät takasivat iloisen tunnelman tapahtumalle.

Metsämiesten Säätiön tuella toteutettua tapahtuman markkinointia pidettiin onnistuneena ja tapahtuma on vakiinnuttanut paikkansa Rovaniemen vuosittaisissa tapahtumissa. Tapahtuma on saanut runsaasti positiivista palautetta usealta eri taholta. Kävijät ovat olleet todella tyytyväisiä tapahtuman ilmapiiriin ja sisältöön. Monet ovat myös hämmästelleet metsäalan isoja trendejä, koska ovat olleet ihan erilaisten mielikuvien varassa.

Lisätietoja:

Innoittaja Laura Kuusisto, Metsähallitus, laura.kuusisto(at)metsa.fi, puh. 040 180 2739

Tiedottaja Juri Laurila, Metsähallitus, juri.laurila(at)metsa.fi, puh. 040 138 5965

www.facebook.com/sahanperansavotta

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.