Biotalous tutuksi tulevaisuuden rakentajille

tiistai tammikuun 12. 2016

”Jos Ruotsi kutsuu itseään puuhun perustuvaksi yhteiskunnaksi, voisi Suomellakin ihan yhtä hyvin olla vastaava viestinnällinen kaiken kokoava kattokäsite, johon on helppo kiinnittyä.”

”Oli hienoa nähdä, kuinka rovaniemeläisessä ”autotallissa” voi kasvaa born global ajatuksella perustettu brändi.”

”Tuli hyvä fiilis huomata, kuinka Pohjois-Suomessa eri elinkeinot mahtuvat elämään rinnakkain ja eri käyttömuodot pyritään huomioimaan.”

Nämä kommentit tulivat Nuorten vaikuttajien metsäfoorumin päätteeksi metsäalaa sen
ulkopuolelta katsovilta osallistujilta.

Suomen Metsäyhdistys järjesti yhteistyössä Metsähallituksen tiedekeskus Pilkkeen kanssa ensimmäisen Nuorten vaikuttajien metsäfoorumin 3.-5.6.2015 Rovaniemellä. Mukaan tapahtumaan kutsuttiin joukko nuoria mielipidevaikuttajia. Innostunut ja aktiivinen osallistujajoukko koostui bloggaajista, järjestöaktiiveista, puoluepolitiikassa vaikuttavista nuorista, sekä metsäalan tulevaisuuden toivoista.

Foorumin tavoitteena oli kertoa paljon puhutusta biotaloudesta ja metsien kestävästä käytöstä näille tulevaisuuden päättäjille, jotka ovat myös henkilöitä, joiden mielipiteitä ja ajatuksia muut nuoret kuuntelevat. Toinen tavoite olikin, että osallistujat kertovat omissa kanavissaan kokemastaan. Ratkaisukeskeinen ja positiivinen asennoituminen tulevaisuuteen loisti mukana olleista nuorista vaikuttajista koko tapahtuman ajan. Osallistujat jaksoivat innostua käsittelemistämme aiheista aamusta iltamyöhään. Tilaisuus tarjosi mahdollisuuden myös verkostoitua niin hengenheimolaisten kuin toisinajattelijoidenkin kesken. Seuraava foorumi järjestetään Joensuun seudulla keväällä 2016.

Jo kolmannen kerran Suomen Metsäyhdistyksessä pakattiin päivitetty erä tuotenäytesalkkuja. Salkku esittelee tämän päivän ja tulevaisuuden metsäteollisuuden tuotteita. Pääosa tuhannesta salkusta jaettiin yläkouluihin ympäri Suomea Metsäteollisuus ry:n koordinoiman Mahdollisuuksien metsä –kouluvierailukampanjan yhteydessä. Salkkuja on annettu myös metsäalan oppilaitoksille, 4H yhdistyksille, Metsänhoitoyhdistyksille ja muille nuorisoviestintää tekeville tahoille.

Yhteiskunnan kehittymiseen kohti biotaloutta, pääsee perehtymään ensi syksynä myös vuorovaikutteisella verkko-oppimateriaalilla. Näkökulmana on vahvasti metsien käyttö ja siihen pohjautuva biotalous. Tämän monialaisen materiaalin suunnitteluun osallistuu ryhmä opettajia eri oppiaineista: biologian, maantiedon, kemian, yhteiskuntaopin, historian, elämänkatsomuksen ja opintojenohjauksen.

Materiaali on tarkoitettu peruskoulujen yläasteille, mutta se on luonnollisestikin myös muiden aiheesta kiinnostuneiden tahojen käytettävissä. Materiaalin keskeinen osa on aikajana, jolla liikutaan eri teemoissa pelillisten tehtävien avulla 1500-luvulta tulevaisuuteen. Oppilaita ohjataan myös pienimuotoisten tutkimusten avulla tutustumaan, missä määrin biotalous toteutuu omalla paikkakunnalla ja miten sitä voisi edistää.

Lisätietoja:

Nuorisoviestinnän suunnittelija Vilma Issakainen, Suomen Metsäyhdistys, vilma.issakainen(at)smy.fi

Yhteyspäällikkö Sirpa Kärkkäinen, Suomen Metsäyhdistys, sirpa.karkkainen(at)smy.fi