Sahatavaran ilmastohyödyt mukaan metsänkäsittelyn tarkasteluun

tiistaina, 01.03.2016

Hankkeessa tutkittiin metsikkötasolla optimaalista metsänkäsittelyä, kun sahatavaran laatu ja sen yhteys erilaisiin puunkäytön ilmastovaikutuksiin otetaan mukaan tarkasteluun. Tutkimuksessa oletettiin tilanne jossa metsänomistaja saa kompensaation metsään sidotusta hiilestä, ja maksaa hakkuun yhteydessä päästökorvausta.

Laskelmissa yhdistettiin ennusteet erilaatuisten saheiden saannosta oletuksiin kunkin laadun keskimääräisestä elinkaaresta lopputuotteena. Lopputuotteiden hiilensidonnan ja energiaintensiivisempien tuotteiden korvaamisen hyöty, niin sanottu substituutiovaikutus, arvotettiin säästettyinä  hiilipäästökorvauksina. Metsänkäsittelyn optimaalisuuden kriteerinä käytettiin paljaan maan arvoa.

Vaikutukset optimaaliseen metsänkäsittelyyn vaihtelivat jonkin verran kasvupaikoittain, mutta yhteistä tuloksille oli, että lopputuotteiden ilmastohyötyjen huomioiminen nosti paljaan maan arvoa, lyhensi kiertoaikaa, ja suurensi keskimääräistä metsän hiilenmäärää verrattuna tilanteeseen, jossa oletetaan hiilivero-/tukiasetelma, mutta ei huomioida lopputuotteiden ilmastohyötyjä.

Vaikutusten suuruus oli herkkä hiilipäästön hinnalle; nykyisillä, matalilla päästöoikeuksien hinnoilla lopputuotteiden ilmastohyötyjen huomioimisen vaikutus optimaaliseen metsänhoitoon oli pieni. Verrattuna tilanteeseen, jossa paljaan maan arvoa maksimoidaan ilman hiilivero-/tukiasetelmaa ja käyttäen tukki- ja kuitupuulle keskimääräisiä hintoja, tässä tutkimuksessa käytetty tarkastelu johti huomattavasti pienempiin harvennusten lukumääriin. Arvotettaessa rungot lopputuotteiden hintoihin ja tuotantokustannuksiin perustuen, kuten tässä tutkimuksessa tehtiin, optimaalista metsänkäsittelyä ei määritä suuri ero tukki-ja kuitupuukokoisen rungon arvossa.

Tutkimuksesta on valmisteilla artikkeli vertaisarvioituun lehteen.

Lisätietoja:

Tutkijakoulutettava Henna Hurttala, Helsingin yliopisto, henna.hurttala(at)helsinki.fi

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.