Vaihto-opiskelu Etelä-Afrikan Stellenboschissa

torstai, 16.08.2018

Vietin kevätlukukauden 2018 vaihdossa Etelä-Afrikassa Stellenboschin yliopistossa. Vajaan kuuden kuukauden vaihto-opintojaksoni tarjosi ainutlaatuisen tilaisuuden kehittää kansainvälisiä valmiuksiani sekä tutustua paitsi eteläafrikkalaiseen yhteiskuntaan myös suureen joukkoon vaihto-opiskelijoita ympäri maailmaa.

Tarkoituksenani ennen vaihtoa oli keskittyä metsätalouden kestävän kehityksen kysymyksiin sekä syventää osaamistani vastuullisuuden osa-alueella. Johtuen kurssien osallistujakiintiöistä, paikalle päästyäni lukujärjestykseni muuttui kuitenkin täysin. Tämä tosin antoi vain esimakua siihen, että Afrikassa asiat eivät aina tulisi tapahtumaan ajallaan tai suunnitelmien mukaan, mutta aina ongelmaan löytyy jokin ratkaisu. Lopulta opintosuunnitelmaani sisältyikin vain yksi metsänarvioimistieteiden kurssi muiden kurssien keskittyen väestömaantieteeseen, etiikkaan sekä afrikaansin kieleen.

Vaihtoyliopiston metsätieteiden laitoksella oli lisäkseni vain yksi vaihto-opiskelija, mikä takasi hyvän näkyvyyden suomalaiselle metsätaloudelle. Suomen metsätalous sekä Helsingin yliopisto henkilökuntineen olivat laitoksellani hyvin tunnettuja, ja vaihtoyliopiston henkilökunta oli selkeästi otettuja siitä, että olin valinnut juuri kyseisen opinahjon vaihtokohteekseni. Vaikka suoritin vaihdossa vain yhden metsätieteiden kurssin, opin valtavasti Etelä-Afrikan metsätalouden haasteista sekä mahdollisuuksista. Kurssin suurinta antia olivat kuitenkin mielenkiintoiset keskustelut. Opin paljon eteläafrikkalaisesta metsäosaamisesta, minkä lisäksi pääsin lähes jokaisella luennolla kertomaan Suomen metsätaloudesta ja yhteiskunnasta. Täten myös kanssaopiskelijoiden tietämys suomalaisesta metsätaloudesta kasvoi.

Sopeutuminen eteläafrikkalaiseen elämänmenoon ja Stellenboschin kaupunkiin oli helppoa, joskin erilaiset turvallisuuteen liittyvät käytännöt poikkesivatkin totutusta. Vaikka Stellenbosch onkin paikallisella mittapuulla varsin vauras ja suurista opiskelijamääristään johtuen vilkas kaupunki, ulkona liikkumista pimeän aikaan kehotettiin välttämään. Myös julkinen liikenne koettiin epäturvalliseksi. Vaihto sekä matkustelu Etelä-Afrikassa sekä muualla Afrikassa antoivatkin perspektiiviä omaan elämään Suomessa. Myös englannin kielen sanavarastoni erityisesti metsätieteiden osalta koheni merkittävästi.

Haluan kiittää Metsämiesten Säätiötä vaihto-opintojeni tukemisesta. Säätiö oli suurin yksittäinen vaihtoni rahoittaja, ja apurahan turvin pystyin keskittyä vaihto-opintoihin täysipainoisesti.

Lisätietoja:

MMK Hanna Yrjölä, hanna.yrjola(at)helsinki.fi

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.