IFSAn Winter Meeting Sloveniassa 2015

keskiviikkona, 03.06.2015

Maaliskuussa oli jälleen aika jokavuotisen Winter Meetingin. Siispä tänäkin keväänä tähän pieneen, mutta äärimmäisen kauniiseen maahan kokoontui joukko metsäylioppilaita Euroopan eri puolilta. Suomalaisen silmiin paikallinen topografia oli vähintäänkin mielenkiintoista, vuorten kohotessa korkeuksiin kaikissa ilmansuunnissa.

Nämä vaihtelevat pinnanmuodot asettavatkin omat haasteensa maan metsätaloudelle, mikä viikon aikana tuli hyvin selväksi. Jyrkillä rinteillä eroosio on ongelmana, minkä vuoksi niillä hakkuita ei voida suorittaa. Myös hieman loivemmilla rinteillä avohakkuut aiheuttaisivat massiivisia ongelmia, ja siksipä tällaiset toimenpiteet ovatkin maassa olleet laittomia jo hyvän aikaa. Näin suomalaisesta perspektiivistä avohakkuiden laittomuus, ja jatkuva kasvatus ainoana metsänhoitomenetelmänä kuulosti melko mielenkiintoiselta, onhan maassamme vallinnut täsmälleen päinvastainen tilanne!

Matkailu siis avartaa, ja haastaa luutuneita käsityksiä ja vanhaa tietämystä. Uuden tiedon kerrostuminen vanhan päälle ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä, että vanhat tiedot joutaisivat fossiileina museoon. Maassa maan tavalla, Sloveniaan suomalainen metsänhoitomalli ei soveltuisi tippaakaan, eikä Suomeen kyllä slovenialainenkaan kovin hyvin, ainakaan enää nykypäivänä. Metsurit moottorisahoineen tuntuvat pikemminkin historialliselta jäänteeltä kuin modernilta metsänhoidolta, mutta jossain muualla kuin Suomessa ne ovat aivan nykypäivää.

Metsien lisäksi vierailimme Slovenian metsäntutkimuslaitoksella. Oli virkistävää havaita, että erilaisesta metsätaloudesta huolimatta he painiskelivat suhteellisen samojen ongelmien kanssa kuin me täällä pohjolan perukoilla. Laitoksella tehtiin myös äärimmäisen mielenkiintoista tutkimusta, ja olipa siellä vieraillut Suomestakin juuri- ja sienitutkijoita, joiden kanssa tehtyä yhteistyötä kehuttiin vallan runsaasti. Jälleen kerran huomasi kuinka pieni Eurooppa ja sen metsätieteellinen tiedeyhteisö on, sillä slovenialaisesta sienilaboratoriostakin löytyi tutkijoita, joiden kanssa oli yhteisiä tuttuja! Eurooppalainen yhteistyö tiedemaailmassa vaikuttaisi siis voivan hyvin, mitä osaltaan nämä opiskelijoiden yhteistapahtumat varmasti edesauttavat, ovathan opiskelijat näitä tulevaisuuden ammattilaisia ja professoreita.

Osaltani tämä jäi todennäköisesti viimeiseksi IFSAn tapahtumaksi näin opiskelijan näkövinkkelistä. Opiskeluvuosien varrella olen tapahtumia kolunnut lukuisia, vähintään yhden, monesti kahden tapahtuman vuosivauhtia. Tahdonkin kiittää Metsämiesten Säätiötä heidän avokätisestä rahallisesta tuestaan, joka on mahdollistanut nämä ikimuistoiset ja hyvin opettavaiset reissut viime vuosina. Kun akateeminen tittelini lähiaikoina vaihtuu kandidaatista maisteriksi, on edessä harppaus työelämään, johon kansainväliset kokemukseni toivottavasti ovat minua osaltaan koulineet.

Lisätietoja:

MMK Saska Lohi, Helsingin yliopisto, saska.lohi(at)helsinki.fi

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.