Luston Metku-Metsäkulttuuripäivillä ja muissa tapahtumissa ennätysyleisöt

maanantaina, 18.12.2017

Suomen Metsämuseo Luston 16.–18.6. järjestämillä Metku-Metsäkulttuuripäivillä kävi kaikkiaan 5 850 vierasta. Aurinkoinen sää suosi tapahtumaa perjantaina ja lauantaina, eikä sunnuntain sadekaan haitannut tapahtumayleisöä. Vilkkaimpana päivänä lauantaina Lustossa vieraili 3 200 kävijää. 

Näytteilleasettajia – metsäalan organisaatioita, käsityöläisiä, perinteiden taitajia, yhdistyksiä ja järjestöjä – osallistui Metsäkulttuuripäiville edellistä kertaa enemmän, yli neljäkymmentä. Tapahtuman järjestelyissä ja toteuttamisessa eri alojen harrastajien ja taitajien panos oli erittäin tärkeä. 

Metsäkulttuuripäivillä nähtiin runsaasti erilaisia työnäytöksiä, kuultiin menevää musiikkia ja jaettiin tietoa metsäisistä asioista. Pääesiintyjinä menossa mukana olivat Kairan kulkijat Kai Lehtinen ja Heikki Rantanen, jotka viihdyttivät yleisöä tarinoillaan Luston laavulla. Tapahtumakävijät tuntuivat olevan tyytyväisiä leppoisaan tunnelmaan ja monipuoliseen ohjelmatarjontaan.

Metsäkulttuuripäivien yhteydessä kisattiin tänä vuonna myös kaksi suomenmestaruustason kilpailua. Lauantaina Sumoki ry:n järjestämässä Moottorisahauksen SM-kilpailussa mestaruuden voitti Jarmo Laatikainen Ilomantsista, ja sunnuntaina Moottorisahaveiston Suomen mestaruuden vei Tarmo Kovanen Kivijärveltä.

Metsäkulttuuripäivät on Luston vuoden mittavin tapahtuma, jossa tuodaan esille suomalaista metsäkulttuuria ja -perinnettä ja tarjotaan metsäalan toimijoille, perheille ja kaikille metsiimme liittyvästä laajasta kulttuuriperinnöstä kiinnostuneille kesäinen kohtaamispaikka. Metsäkulttuuripäivät tukee myös osaltaan Luston toimintaa valtakunnallisena metsäkulttuurin erikoismuseona. 

Muissa Luston järjestämissä tapahtumissa esiteltiin niin perinteisiä työtapoja kuin biotalouden innovaatioita kiertävän Bioaika-rekan näyttelyssä. Luston Teroituspäivillä kesä- ja elokuussa sai teroitettua metsä- ja käsityökalut kuntoon. Heinäkuun alkuviikkoina Lustossa pääsi seuraamaan perinteisen savolaismallisen soutuveneen valmistumista.

Veneenveiston lisäksi Luston kesässä nähtiin myös Jouko Lehtikuusen vuolutyönäytöksiä, ja perinteiset suomalaiset vakat ja voirasiat valmistuivat Bo-Åke Ljungarsin taitavissa käsissä. Perinteisistä käsityötaidoista siirryttiin tulevaisuuden visioihin ja biotalouteen, kun Bioaika-rekka kurvasi Lustoon heinäkuun alussa. 

Syksyn sadosta sai nauttia toisen kerran järjestetyssä Sadonkorjuujuhlassa syyskuussa.  Tapahtumapäivänä Luston piha-alueelle pystytettiin Sadonkorjuutori, jonka myyntipaikoilta löytyivät mm. mehut, hillot, myslit ja luomujauhot. Sadonkorjuutorin lisäksi Lustossa oli päivän aikana myös muuta ohjelmaa koko perheelle. Sadonkorjuujuhlaan osallistui 700 kävijää.

Ensimmäisen adventin alla avattiin perinteiseen tapaan Luston joulukausi. Luston väki kutsui kaikki viettämään perinteistä ja lämminhenkistä Joulupuun päivää ja virittäytymään joulunodotukseen runsaan ohjelmatarjonnan kera. Joulupuun päivä osoitti jälleen, että jouluihmisiä on olemassa, vieläpä sankoin joukoin, noin 1300 henkilön verran.

Pääyhteistyökumppanina Metku-Metsäkulttuuripäivillä ja muissa Luston tapahtumissa oli Metsämiesten Säätiö.

Lisätietoja:

Asiakaspalvelunhoitaja Päivi Ronkanen, Lusto – Suomen Metsämuseo, paivi.ronkanen(at)lusto.fi,
puh. 050 320 4071

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.