Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.

Sahanperän Savotta uuteen kävijäennätykseen

tiistaina, 27.09.2016

Koko perheen metsätapahtuma Sahanperän Savotta Rovaniemellä teki jälleen uuden yleisöennätyksen. Metsähallituksen toimitalo Pilkkeen ja Arktikumin alueella järjestetyn tapahtuman tarjonnasta kävi nauttimassa yhden päivän aikana 6400 kävijää, joka on lähes neljänneksen enemmän kuin vuotta aiemmin tehty yleisöennätys.

Luonnosta ja metsistä kiinnostuneet kävijät pääsivät kokeilemaan erilaisia metsiin liittyviä aktiviteetteja. Metsien rooli ihmisten hyvinvoinnin edistäjänä ja kestävän kehityksen kivijalkana tuli upeasti esiin Lapin suurimmassa metsätapahtumassa. Tapahtumassa oli nähtävänä muun muassa Euroopan suurin tukkirekka, joka liikennöi Rovaniemen ja Inarin välillä. Jättirekan lisäksi esillä oli myös uusi Volvon normaalikokoinen tukkirekka. Suomalainen metsäkonevalmistaja Ponsse oli tuonut paikalle lippulaivatuotteensa Scorpion King -harvesterin ja paikalla oli myös Ranualaisvalmisteinen Jarcracin valmistama metsäkone. Kävijät pääsivät myös kokeilemaan erilaisia simulaattoreita, suunnistusta, laserammuntaa ja paljon, paljon muuta.

500+ kotia pikkulinnuille

Tapahtumassa sai nikkaroida linnunpönttöjä, johon Lapin ammattiopisto oli valmistanut osat. Pikkulinnuille valmistuikin nopeassa tahdissa 500 uutta kotia, jonka tekijät saivat viedä mukanaan. Metsuri Veli-Matti Rössi tuli Parkanosta asti näyttämään miten pelkällä moottorisahallakin voi tehdä linnunpöntön suoraan tukista. Olipa paikalla myös jättimainen linnunpönttö, jonka yllättävä sisältö sai ihmisille hymyn kasvoille.

Tapahtumassa oli lähes viisikymmentä näytteilleasettajaa esittelemässä, miten heidän yrityksensä hyödyntää metsiä tai metsistä saatavia raaka-aineita. Esillä oli suuria metsäyhtiöitä, pienempiä metsäpalveluyrityksiä, virkistyspalveluita tarjoavia yrityksiä ja raaka-aineiden jalostajia. Myös käsityöläisillä oli iso rooli, kun he esittelivät taitojaan kävijöille.

Savotan Sankari 2016 on Risto Mertala

Savotan Sankari -hyväntekeväisyyskilpailu käytiin ensimmäistä kertaa. Osallistujina kilpailussa oli politiikkoja, urheilijoita, opiskelijoita ja muita alueen vaikuttajia. Nopeimmin vauhdikkaan radan suoritti Risto Mertala poliisista, jonka loppuaika aikasakkojen jälkeen oli 6 minuuttia 41,9 sekuntia. Risto edusti kilpailussa Pelastakaa Lapset ry:tä, joka saa Riston voiton myötä 1500 euron tuen toiminnalleen metsäkonevalmistaja Ponsse Oyj:ltä. Kilpailun järjestämistä oli tukemassa myös Stora Enso Oyj.

Savottaraati pohti kestävyyden rajoja

Metsäalan kasvunäkymät ovat Suomessa merkittävät. Raatilaiset olivat yksimielisiä siitä, että on hyvä miettiä mitä metsäluonto kestää, kun metsiemme puuntuotantoa lisätään. Professori Heli Peltola Itä-Suomen yliopistosta kertoi, että mikäli puun käyttöä vähennettäisiin 40 miljoonaan kuutiota vuodessa, metsiemme puuntuotantokyky romahtaisi lähitulevaisuudessa. "Metsät tarvitsevat sahaa pysyäkseen kasvussa ja voidaankin sanoa metsien käytön pelastavan maailman" Peltola kuvailee. Vaikka ihan kaikesta paneelissa ei oltu samaa mieltä, Maa- ja metsätalousministeriön luonnonvaraosaston johdon, Metsähallituksen, Pro Agrian ja Itä-Suomen yliopiston, sekä Lapin yliopiston tutkijoiden keskuudessa oltiin samoilla linjoilla. Metsiä tulee käyttää, mutta kestävyyttä ei saa unohtaa pelkisti puheenjohtajana toiminut Suomen Metsäyhdistyksen toiminnanjohtaja Anders Portin.

Sahanperän Savotta on kasvanut lyhyessä ajassa merkittäväksi tapahtumaksi Metsämiesten säätiön tuella. Metsämiesten Säätiö on tukenut tapahtuman järjestämistä taloudellisesti sen alkumetreiltä alkaen.

Lisätietoja:

Tiedottaja Juri Laurila, Metsähallitus Metsätalous Oy, juri.laurila(at)metsa.fi

facebook.com/sahanperansavotta

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.