Vaihto-opiskelu Espanjassa

tiistai, 06.08.2013

Suoritin akateemisen lukukauden 2012-2013 mittaisen vaihto-opintojakson Espanjan pääkaupungin, Madridin, teknillisessä korkeakoulussa (Universidad Politécnica de Madrid). Päällimmäisimpänä tavoitteena oli kartuttaa kielitaitoa, kokea uusi kulttuuri ja näiden välityksellä ymmärtää Eurooppaa ja maailmaa paremmin. Tavoite toteutui, mutta koin myös paljon muita mittaamattoman arvokkaita kokemuksia, joita en matkaan lähtiessäni olisi osannut odottaa.

Metsät ovat Espanjassa pahasti maatalouden varjossa, vaikka maan pohjoisosa on paikoittain varsin tiheän metsän peitossa. Ongelmaksi muodostuvat hankalat korjuuolosuhteet tyypillisesti hyvin vuoristoisilla alueilla. Toisaalta metsien virkistyskäytöstä myös Suomessa olisi mahdollista ottaa oppia. Puu ei ole merkittävä rakennusmateriaali ja aikoinaan mittava puuhuonekaluteollisuus on ajautunut syvään taantumaan.

Kuitenkin puuta arvostetaan ja maan taloustilanteen salliessa, puuta on suosittu verhoilu- tai rakennemateriaalina kunnianhimoisissa rakennushankkeissa. Puu on vaikuttava ja eläväinen materiaali, jonka eloisa puoli on Suomessa nykyisen näkemykseni mukaan täysin aliarvostettua. Sain käsityksen, että Espanjassa puusta pidetään ja materiaalina sitä arvostetaan.

Olen metsäteollisuustuotteiden markkinoinnin ja johtamisen opiskelija, joten kiinnitin paljon huomiota myös kulttuuriin ja ihmisiin. Kulttuuri ei varmasti ole pohjoismaalaiseen järjestelmällisyyteen tottuneelle pidemmällä aikavälillä helppo, mutta vaihto-opintojeni aikana tapasin espanjalaisten lisäksi paljon muita ihmisiä ympäri maailmaa ja ymmärsin, että pohjoismaalainen mentaliteetti edustaa maailman mittakaavassa ehdotonta vähemmistöä.

Ehdottoman mielenkiintoista, mutta myös harmillista oli kokea maan syventyneen talousahdingon luomat seuraukset ja kuinka niiden ylittämiseksi käytiin päättymättömän oloista, jopa turhauttavaa, taistelua. Maan taloustilanne heijastui myös niin yliopistokoulutukseen kuin jo lähtökohtaisesti pienten yrittäjien varassa toimineeseen metsäsektoriin.

Kaikista näistä huomioista opin paljon uutta ja näin mitä toimia mm. Suomessa tulisi monilla eri yhteiskunnan tasoilla lisätä ja mitä välttää. Kuitenkin kiinnostukseni Eurooppaa, sen rakennetta ja ilmiöitä kohtaan lisääntyi merkittävästi. Kokemukset eivät aina olleet mieluisia, mutta kaikkia niitä yhdistää niiden tarjoama ainutkertainen oppimiskokemus.

Lisää vaihto-opintojeni aikana tekemistäni havainnoista voi lukea Puumies-lehdestä (Auringon alla-kokemuksia vaihto-opiskelusta Espanjassa, Puumies 4/2013). Metsämiesten Säätiö oli osana mahdollistamassa monia näistä kokemuksista, jotka tulevat varmasti olemaan läsnä oman urani käännekohdissa tulevana metsänhoitajana.

Lisätietoja:

Hankkeen vastuullinen johtaja Arttu Malkamäki, arttu.malkamaki(at)helsinki.fi

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.