Erasmus-opiskelijavaihto Tsekin Brnossa 2014-2015

torstai, 26.03.2015

Asetin tavoitteekseni luoda vaihto-opiskelun aikana uusia kontakteja, sekä valmistautua mahdollisia kansainvälisiä työtehtäviä varten. Onnistuinkin tavoitteessani kohtalaisesti, sillä varsinkin kielitaitoni metsätalouden ammattisanaston suhteen parani huomattavasti, ja paikallisessa yliopistossa käymieni kurssien ansiosta sain myös melko hyvän kuvan suomalaisen ja keskieurooppalaisen metsätalouden ja metsänhoidon eroista. Uskonkin, että työnhaun yhteydessä tästä voi olla hyötyä.

Englanninkielentaitoni oli jo ennen vaihto-opiskelua varsin hyvä, mutta koska jokapäiväinen kommunikointi tapahtui lähes poikkeuksetta englanniksi, on englanniksi keskustelu nyt entistä sujuvampaa ja luontevampaa. Oli mielenkiintoista huomata, että sosiaalisten kontaktien luominen onnistui englanniksi lähes yhtä hyvin (ellei joskus jopa paremmin) kuin suomeksi.

Keväällä 2014 päätin hakea Erasmus-vaihtoon, sillä halusin hieman vaihtelua päivittäiseen rutiininomaiseen opiskeluun. Kohteeksi valikoitui kohtalaisen nopeasti Tšekin tasavalta, ja kaupungiksi Brno. Kaupungissa on kohtalaisen suuri maa- ja metsätalouden opetukseen keskittynyt yliopisto, Mendelova Univerzita v Brn, jossa vietin syyslukukauden 2014–2015 osallistuen metsätalouden opiskeluun. Vaihto-opiskelijoille tarkoitetut kurssit oli järjestetty englanniksi.

Asuin vaihdon ajan varsin suuressa opiskelija-asuntolassa, jossa oli sekä paikallisia opiskelijoita että Erasmus-opiskelijoita. Vuokra asuntolassa oli noin 100e/kk. Tähän sisältyi vesi, sähkö sekä Internet-yhteys. Keittiöissä ei ollut valmiina minkäänlaisia kattiloita, pannuja tai muitakaan ruoanlaittovälineitä, joten ne tuli hankkia itse. Osan sain lainattua paikalliselta kaveriltani, mutta osan jouduin ostamaan.

Muita menoja aiheutui mm. koululla järjestettävästä orientaatioviikosta, erilaisista retkistä, matkapuhelinliittymästä, julkisen liikenteen kuukausilipuista sekä opiskelijakorteista. Huomasin mm. matkoihin ja asumiseen kuluvan enemmän rahaa kuin olin arvioinut, mutta Metsämiesten Säätiön apurahan turvin kykenin kustantamaan loput menot omilla säästöilläni.

Lisätietoja:

Opiskelija Janne Heiskanen, Karelia Ammattikorkeakoulu, janne.heiskanen2(at)gmail.com,
puh. 050 523 4284

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.