IFSA Winter Meeting Slovenia 2018

keskiviikko, 25.04.2018

Hankkeen aikana opimme metsätaloudesta ja metsiensuojelusta Sloveniassa. Tutustuimme vuoristoon, kivivyöryihin ja metsätalouden näkymiin ja metsäylioppilaihin ympäri Euroopan.

Slovenia on biodiversiteetiltään yksi Euroopan monimuotoisimmista valtioista. Jyrkkien rinteiden metsätaloudelle aiheuttamien haasteiden takia 45% Slovenian metsistä on Natura2000 -alueita. Slovenian metsäisillä vuoristoalueilla metsätalous muodostaa suuren elinkeinon paikalliselle väestölle. Puusta maksettu kantohinta on suunnilleen samaa luokkaa Suomen hintojen kanssa, mutta korjuukustannukset ovat huomattavasti suurempia vuoriston takia. Metsänomistajia onkin motivoitu harjoittamaan myös muita elinkeinoja, kuten maanviljelyä ja turismia.

Ljubljanassa kävimme tutustumassa Slovenian metsäinstituuttiin, jossa kuulimme Slovenian metsistä sekä suurpetojen kannanhoidosta Sloveniassa ja muualla Balkanilla. Osallistuimme metsäpedagogiikan työpajaan, jossa pääsimme testaamaan lapsille suunnattuja metsäaiheisia leikkejä. Luultavasti samankaltaiset leikit soveltuisivat käyttöön myös suomalaisten lapsien metsätietämyksen lisäämiseksi.

Monen humusvesiin tottuneen suomalaisen yllätykseksi vedet olivat Sloveniassa kirkkaita ja paikoin jopa syvän sinisiä. Ajdovšina-nimisessä kylässä kävimme tutustumassa maanvyörymiin, jotka ovat iso ongelma vuoristoissa. Tutustuimme metsien vaikutukseen vyörymien hillitsemisessä. Vuoriston erikoisuuksiin kuuluu hitaasti edetyt kilometrit ja upeat maisemat.

Kokonaisuutena matka oli antoisa ja opettavainen kokemus. Keskustelemalla muiden osallistujien kanssa saimme kuulla, millaista metsäalalla on opiskella ja työskennellä muissa maissa. Pääsimme tutustumaan paitsi Sloveniaan, myös useiden muiden maiden kulttuureihin ja samalla kerroimme muille, millaista Suomessa on. Pääsimme käyttämään useita eri kieliä. Suosittelemme lämpimästi lähtemään IFSA:n matkoille!

Metsämiesten säätiö tuki Metsäylioppilaat ry:n kahden osallistujan matkaa Sloveniaan. Tukea tarvitsimme erityisesti matkakulujen kattamiseen, sillä Slovenia on vaikeasti tavoitettavissa Suomesta. Sloveniaan tutustuminen kuitenkin kannattaa.

Lisätietoja:

Maatalous-metsätieteiden kandidaatti Kaisa Luukkonen, kaisa.luukkonen(at)helsinki.fi

http://www.metsaylioppilaat.fi/ifsa-winter-meeting-2018/

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.