Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.

Lapin metsämuseo on Lapin savotta- ja uittokulttuurin historian maamerkki

tiistaina, 25.08.2015

Rovaniemen Pöykkölässä sijaitseva Lapin metsämuseo on jo yli viidenkymmenen vuoden ajan ollut yksi Lapin tärkeimmistä savotta- ja uittokulttuurin tallettaja ja esittäjä. Museoalueelta löytyy niin aitoja savottakämppiä, uittopirtti, uittomakasiini, venekatos ja paljon muita rakennuksia ja rakennelmia, jotka kertovat kukin oman aikansa elämästä ja työstä metsässä ja uittopurojen varsilla.

1900-luvun alun savottakämpässä voi aistia kämpän ahtauden ja erityisesti aikansa huonojen elinolosuhteiden tunnelmaa, 1940-luvun loppupuolelta peräisin olevassa Metsähallituksen rakentamassa kaksipäisessä tyyppikämpässä puolestaan näkee sen, kuinka jätkien asuinolosuhteisiin puuttuminen kohensi asumismukavuutta merkittävästi. Komea uittopirtti 1900-luvun alusta saa lähestulkoon poikkeuksetta kävijöiltä ihasteluja, ja erityisesti ulkomaalaiset vierailijat ovat mieltyneet museon autenttiseen tunnelmaan. Kävijöiden kiitoksissa toistuvat usein myös maininnat siitä, kuinka kaunis ja luonnonläheinen museoalue on kokonaisuudessaan isoine puineen. Metsämuseolla toteutettiinkin vuosina 2011–2013 Metsämiesten Säätiön ja EU:n rahoittama mittava museoalueen ja -rakennusten kohennusprojekti, jonka ansiosta mm. museoalueen kulkuväylät ovat esteettömämmät ja uudet viihtyisät asiakaspalvelutilat entistä mukavammat. Hankkeen aikana myös merkittävä osa museorakennuksista restauroitiin.

Lapin metsämuseolla on museorakennusten ja -alueen lisäksi hallussaan myös kokoelmat, jotka koostuvat mm. savotta- ja uittotyömailla käytetyistä työvälineistä ja koneista. Lisäksi museolla on laaja valokuvakokoelma, jonka vanhimmat kuvat ovat 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä peräisin olevia kuvia Lapin erämaista ja selkosilta uittoja metsätyömailta. Kokoelmiin voi tutustua osoitteessa: www.kantapuu.fi

Lapin metsämuseo on avoinna yleisölle kesäisin, minkä lisäksi myös ryhmävierailuja otetaan vastaan varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella. Lapin metsämuseon toiminnasta vastaa vapaaehtoisista koostuva Lapin Metsämuseoyhdistys ry. Museon toimintaa rahoittavat Metsämiesten Säätiö ja Rovaniemen kaupunki. Ilman näiden kahden merkittävän rahoittajan tukea museon toiminta ei olisi mahdollista.

Lisätietoja:

Näyttelyamanuenssi Tuija Alariesto, Lapin Metsämuseoyhdistys ry., metsamuseo(at)gmail.com

Rakennusmestari Tapio Pukema, Lapin Metsämuseoyhdistys ry., tapio.pukema(at)ely-keskus.fi

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.