Perinteisiä käsityötaitoja ja metsäteemallisia tapahtumia Lustossa

tiistaina, 17.01.2017

Joulukuun 2016 lopussa päättynyt hanke Luston yleisötapahtumat, työpajat ja -näytökset toi käytännönläheisesti esille ihmisen suhdetta metsään ja luontoon. Hankkeen avulla toteutettiin koko vuoden tapahtumakokonaisuus, jolla täydennettiin muita toimintoja ja kehitettiin ja monipuolistettiin Luston palveluita ja tarjottiin elämyksiä museokävijöille.

Kävijämäärältään suosituimmaksi tapahtumaksi nousi Joulupuun päivä ensimmäisen adventin alla. Joulupuun päivän tarjonnassa oli monenlaista jouluista ja metsähenkistä ohjelmaa niin lapsille kuin aikuisillekin Talvimetsän talentti -esityksestä Tallitontun tarinoihin ja askartelupajasta joulutoriin. Joulupuun päivänä kävijöitä oli 1200 henkilöä, jotka palautteen perusteella olivat hyvin tyytyväisiä tapahtuman antiin, erityisesti työpajoihin, ohjelmaan ja Joulutoriin.

Sadonkorjuujuhla järjestettiin nyt ensimmäisen kerran ja sen ideana oli esitellä kotimaisia ja aitoja tuotteita lähialueelta, maaseudun osaamista ja puhtaita raaka-aineita. Sadonkorjuujuhla keräsi noin 660 henkilöä, jotka pääsivät käytännössä kokeilemaan pettuleivän tekoa, maistelemaan kaskinaurista, ihmettelemään tervanpolttoa, ratsastamaan Islanninhevosilla ja ottamaan hevoskärrykyytiä. Päivän ohjelmassa oli myös pop up -näyttely marjanpoimureista ja Siemenestä sadoksi -kilpailu.

Kesällä Lustossa pärisivät moottorisahat, perinteisiä vakkoja valmistettiin ja lastulintuja veistettiin puukolla. Suosituilla Luston Teroituspäivillä kesä- ja elokuussa teroitettiin metsä- ja käsityökaluja. Islanninhevoset vierailivat Lustossa heinä-elokuun taitteessa, jolloin Luston lähialueille tehtiin oppaiden johdolla teemallisia ratsastusretkiä. Järven tarina -elokuvaa katseltiin Luston auditoriossa tammikuussa ja syyskuussa ja punkaharjulaisen maitotilan viimeisestä vuodesta kertovaa Toivola-dokumenttia esitettiin pääsiäsenä ja Sadonkorjuujuhlassa.

Metsämiesten Säätiön rahoitus mahdollisti vuoden aikana tapahtumakokonaisuuden järjestämisen Lustossa. Tapahtumien kautta tuotettiin museovieraille positiivinen kokemus elävästä ja vuorovaikutteisesta museosta ja niiden avulla tuodaan käytännönläheisesti esille ihmisen suhdetta metsään ja luontoon.

Lisätietoja:

Asiakaspalvelunhoitaja Päivi Ronkanen, Lusto-Suomen Metsämuseo, paivi.ronkanen(at)lusto.fi

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.