Puutuotealan ja puurakentamisen nykyinen koulutustarjonta riittämätöntä

keskiviikkona, 13.02.2019

Puurakentaminen yleistyy nyt etenkin kaupunkirakentamisessa. Alalle syntyy uusia yrityksiä ja rakentamiseen kehitetään uusia järjestelmiä. Erityisesti päiväkoti-, koulu- ja kerrostalohankkeita on käynnistynyt viime vuosina paljon. Kasvun arvioidaan jatkuvan.

Yritysten kasvaessa puutuoteteollisuuden ja puurakentamisen kasvun pullonkaulaksi on osoittautunut osaavan työvoiman saanti. Kilpailu työvoimasta on kovaa, myös kasvukeskusten ulkopuolella, jossa puualan yritykset usein sijaitsevat. Samanaikaisesti alan koulutustarjonta on romahtanut kaikilla koulutusasteilla. Puurakentamisen vaativimpiin suunnittelutehtäviin ei koulutusta edes ole tarjolla.

Koulutuksen sisältö jäänyt alan kehittyvistä osaamistarpeista

Osaamisvaatimukset ovat nyt huomattavasti aikaisempaa korkeammat. Toimialalla on odotettavissa digiloikka, automaation käyttö kasvaa vauhdilla ja myös robottien käyttö lisääntyy. Tietotekniikka on läsnä kaikissa tehtävissä, tehtailla kunnossapito ja tuotannon ohjaus on yhä vaativampaa. Organisaatiot madaltuvat, työntekijät toimivat itseohjautuvissa tiimeissä.

Asiakkaat vaativat entistä yksilöllisempää palvelua. Valmistajan rooli laajenee sisältämään myös suunnittelun ja asennustyön. Kuluttajat haluavat yhä enemmän visualisointia, kokonaisuuksia ja avaimet käteen –toimituksia. Myyjän pitää tuntea asiakkaan prosessit entistä syvemmin.

Rakennusinsinöörikoulutus on nopeasti päivitettävä vastaamaan puurakentamisen pätevyysvaatimuksia

Puurakentamisessa siirrytään yhä vaativampaan suunnitteluun, kun puu yleistyy suuren mittakaavan rakentamisessa ja myös infrarakentamisessa. Rakennesuunnittelupätevyyksiä tarvitaan myös puutuoteteollisuuden palveluksessa. Ammattikorkeakouluista vain kaksi tarjoaa laajempaa puurakennesuunnittelun opetusta. Vaativien rakenteiden suunnittelupätevyys on hankittavissa lähinnä vain kurssimaisen täydennyskoulutuksen kautta. Pätevien suunnittelijoiden kysyntä ylittää tarjonnan.

Puualan koulutusmäärät ovat romahtaneet kaikilla koulutusasteilla

Ammatillisen tutkinnon koulutuspaikat ovat puolittuneet. Ammattikorkeakouluissa puutekniikan opetusta on tarjolla kolmannes entisestä ja vain yhdessä oppilaitoksessa. Yliopistoissa puutekniikka ei tarjota enää pääaineena ja puurakentamisen opintojakin on tarjolla vain rajallinen määrä.

Korjaavat keinot otettava ripeästi käyttöön

Opettajien täydennyskoulutukseen on satsattava, kiireellisimpänä puurakentamisen opetusmateriaalin ja -resurssien saattamiseksi kattamaan nykyiset teollisen puurakentamisen menetelmät. Ammattikorkeakouluissa osaamista ja kurssitarjontaa tulee jakaa koulujen kesken. Oppimateriaalia tarvitaan tukemaan sekä lähi- että verkkopohjaista koulutusta. Yliopistoissa opetustarjontaan olisi kehitettävissä ratkaisu luomalla puutekniikan, rakentamisen ja arkkitehtuurin yhteinen koulutusohjelma.

Yhteistyötä tiivistettävä ja vetovoimatyöhön satsattava

Teollisuuden pitää sitoutua yhteistyöhön oppilaitosten kanssa pitkällä tähtäimellä. Alan tarjoamien mahdollisuuksien viestimiseen tulee panostaa ja yritysten tulee osaltaan kantaa vastuu alan maineesta.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Matti Mikkola, Puutuoteteollisuus ry, puh. 040 829 4026

Raportti: Puutuoteteollisuuden ja puurakentamisen kilpailukyvyn varmistaminen koulutuksen kehittämisen avulla

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.