Täsmällistä metsäsuhdetutkimusta ei vielä ole - metsäsuhteen tutkimus ja käsitteistö hajanaista

torstaina, 27.06.2019

Hankkeessa "Tutkittu ja tutkimaton metsäsuhde" Jaana Laine ja Reetta Karhunkorva perehtyivät kansainväliseen ja kotimaiseen metsäsuhteeseen liittyvään tutkimukseen. Selvisi, että varsinaista, täsmällistä metsäsuhdetutkimusta ei ole. Metsäsuhteeseen liittyvää tutkimusta tehdään useiden eri tieteenalojen piirissä käyttäen laajaa kirjoa erilaisia määritelmiä, käsitteitä, menetelmiä ja aineistoja. Metsäsuhteeseen liittyviä kysymyksiä tarkastellaan usein luontosuhteen käsitteistön ja tutkimusperinteen puitteissa. Tutkimusten kysymyksenasettelussa metsäsuhdetta ei yleensä yksilöidä tai määritellä vaan se toimii synonyymina luontosuhteelle. Tutkimusten tavoitteissa metsäsuhdetta ei tarkastella kokonaisuutena vaan tutkimus kohdistuu johonkin metsäsuhteen yksittäiseen ulottuvuuteen. Kokonaiskuvaa metsäsuhteesta on siksi vaikea hahmottaa.

Hankkeessa tuotetut katsaukset metsäsuhdetta sivuavaan tutkimukseen tullaan julkaisemaan syksyn 2019 aikana. Hankkeen myötä suomalainen metsäsuhde ja siihen liittyvä tutkimus saivat kansainvälistä näkyvyyttä IUFRO:n konferenssissa European Forests – Our Cultural Heritage 4.–7.12.2018 Itävallassa. Kansainvälinen konferenssi järjestettiin osana kulttuuriperinnön eurooppalaista teemavuotta 2018 ja siihen osallistui lähes 40 henkilöä yhteensä 16 maasta. Tutkimusaiheiden kirjo oli laaja, kuten myös tutkimusten aikaperspektiivin, joka ulottui 1000-luvulta nykyaikaan. Konferenssiin osallistui mm. Itävallan matkailun ja kestävän kehityksen ministeri Leopold Ziehaus.

Jaana Laineen esitelmässä Human-forest relationship ja Reetta Karhunkorvan esitelmässä The Relationship with the Forest in Finland as Cultural Heritage avattiin metsäkulttuurista näkökulmaa, metsäsuhdeajattelua sekä metsäsuhteeseen liittyvää elävää aineetonta kulttuuriperintöä suomalaisessa kontekstissa. Lisäksi Laine ja Karhunkorva pitivät esitelmän metsien merkityksestä itsenäiselle 101-vuotiaalle Suomelle. Laine ja Karhunkorva kirjoittivat yhdessä Tuulikki Hallan ja Leena Paaskosken kanssa artikkelin metsäsuhteesta ja siihen liittyvistä tutkimustarpeista konferenssin julkaisuun (tulossa 2019).

Hankkeen perusteella metsäsuhteen tutkimukseen on syytä keskittyä ja panostaa merkittävästi, sillä metsät, metsien käyttö ja niiden tulevaisuus ovat monella tapaa keskeisessä roolissa yhteiskunnassa. Suomalaiset ovat myös kiinnostuneita metsistä ja metsien käytöstä ehkä enemmän kuin koskaan aiemmin ja samalla suhde metsiin ja metsien käyttöön näyttää olevan muutoksessa. Tähän viittaa muun muassa yhteiskunnallinen keskustelu eri medioissa, mutta muutos näkyy myös metsiin liittyvän hyvinvointi- ja elämyskirjallisuuden vahvassa nousussa sekä uudenlaisissa tavoissa käyttää ja toimia metsässä.

Laine ja Karhunkorva jatkavat metsäsuhdetutkimusta yhdessä Tuulikki Hallan kanssa Metsämiesten Säätiön rahoittamassa hankkeessa Metsäsuhteet yhteiskunnallisessa muutoksessa (MYM) 2019–2022. Hankkeen tutkijoista VTT, MH Jaana Laine keskittyy instituutioiden ja yhteiskunnallisen päätöksenteon metsäsuhteeseen, tohtorikoulutettava YTM, mti Tuulikki Halla tarkastelee metsä- ja luontoammattilaisten metsäsuhdetta ja tohtorikoulutettava (haku jatko-opiskelijaksi 10/2019) FM Reetta Karhunkorva tutkii metsänomistajien metsäsuhdetta ja metsänomistajuutta kulttuurisesta näkökulmasta. Hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja on FT, dos., kehittämisjohtaja Leena Paaskoski Lustosta. Hankkeessa kerätään metsäsuhdetta koskevia tutkimusaineistoja, kuten yhteistyössä Suomen Metsämuseo Luston ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kanssa järjestettävä muistitiedonkeruu suomalaisten metsäsuhteesta.

Lisätietoja:

VTT, MH Jaana Laine, yhteiskunnallisen muutoksen koulutusohjelma, valtiotieteellinen tiedekunta, Helsingin

yliopisto, jaana.laine(a)helsinki.fi, puh. 050 563 6013

Vastaava metsäkulttuuriasiantuntija Reetta Karhunkorva, LUSTO - Suomen metsämuseo,

reetta.karhunkorva/(a)lusto.fi, puh. 050328 9644

 

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.