Vaihto-opiskelu Kanadassa 2016

perjantaina, 03.06.2016

Neljän kuukauden vaihto-opiskelu matkani Kanadaan, noin 50 000 asukkaan North Bayn kaupunkiin oli erittäin antoisa ja mielenkiintoinen kokemus. Koulu, jossa opiskelin oli Nipissing University. Reissun päällimmäisimmät tavoitteet olivat tutustua Kanadalaiseen metsätalouteen, kulttuuriin ja parantaa englannin kielen taitoa. Koen, että nämä tavoitteet täyttyivät paremmin kuin hyvin, sillä vaikka neljä kuukautta on loppujen lopuksi melko lyhyt aika, kerkesin nähdä ja kokea paljon enemmän mitä osasin odottaa.

Nipissing University tarjoaa opetusta laidasta laitaan. Siellä oli myös kursseja mitkä käsittelivät Kanadan metsätaloutta ja luonnonvaroja. Karkeasti kuvailtuna kurssit jotka valitsin käsittelivät erilaisten luonnonvarojen kestävää käyttöä, vierailuja paikallisiin ympäristöön vaikuttaviin laitoksiin esimerkiksi jätevedenpuhdistamoon ja vesivoimalaan, sekä englannin kielen opiskelua toisena kielenä. Oppitunnit eivät vieneet paljoa tilaa viikko-ohjelmasta, vaan suurin osa koulutyöstä tehtiin vapaa-ajalla. Tämä on suurin eroavaisuus kouluuni Karelia ammattikorkeakouluun. Kurssit olivat mielenkiintoisia ja suoriuduin niistä erinomaisin arvosanoin.

Asuin vaihdon aikana koulun tarjoamassa asuntolassa, missä minulla oli kämppäkaverina kaksi paikallista kanadalaista, yksi vaihto-opiskelija Etelä-Koreasta, sekä kaksi muuta suomalaista vaihto-opiskelijaa. Sekoitus vaihto-opiskelijoita ja paikallisia oli erittäin hyvä asia, sillä esimerkiksi yksi paikallisista kämppiksistä omisti auton, jolla hän mielellään ajeli ympäri kaupunkia ja näytti meille vaihto-opiskelijoille paikkoja, joita ei olisi muuten tullut nähtyä. Parhaimpia kavereita Kanadassa ollessani olivat tietenkin muut vaihto-opiskelijat ja muutamat oppitunneilta tutuksi tulleet paikalliset. Toivon ja uskon, että yhteydenpito heihin jatkuu pitkään, vaikka he ovatkin eri puolella maapalloa.

Vierailin vaihdon aikana myös Torontossa, Montrealissa ja Ottawassa. Kaiken kaikkiaan minulle jäi todella positiivinen ja miellyttävä kuva kanadalaisista, koska he ovat perusluonteeltaan ystävällisiä ja tarjoavat vilpittömästi apua sitä tarvitseville. Monesti sain kokea tervehdyksen ja hymyn täysin tuntemattomalta ihmiseltä, joka vain sattui kävelemään kadulla vastaan. Jos joskus satuin jollekin esimerkiksi kaupassa asioidessani kertomaan, että olen Suomesta kotoisin, sain vielä erityisen hyvää palvelua, koska he tuntuivat pitävän suomalaisista paljon.

Metsätaloudellisesti Kanada on osittain melkoisesti Suomea jäljessä, koska heidän metsävarannot ovat niin valtavat, että niitä ei yksinkertaisesti ole mahdollista hoitaa yhtä kustannustehokkaasti. Vierailin paikallisella hakkuutyömaalla, ja siellä minulle kerrottiin, että Suomen malli on hyvin tuttua heille ja pienin askelin hekin ovat tulossa samaan suuntaan. Sain siellä vieraillessani tunteen, että he arvostavat korkealle myös suomalaisen metsäosaamisen. Me suomalaiset kyselimme paljon heiltä ja toisinpäin. Näin molemmat saivat paljon uusia faktoja ja näkökulmia metsiin liittyviin seikkoihin.

Kaiken kaikkiaan tämä vaihto-opiskelu reissu oli varmasti yksi parhaimmista päätöksistä mitä olen tehnyt ja ehdottomasti suosittelisin jokaista kiinnostunutta tarttumaan tilaisuuteen. Nipissing University oli organisoinut kaiken todella hyvin, ja tunsimme olomme tervetulleeksi.

Haluan kiittää Metsämiesten Säätiötä taloudellisesta tuesta, mikä mahdollisti tämän ainutlaatuisen kokemuksen.

Lisätietoja:

Opiskelija Olli Karppinen, Karelia ammattikorkeakoulu, olli_karppinen20(a)hotmail.com

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.